Den ryske soldaten Vadim Sjisjimarin i rätten i Kiev, i förra veckan.
Den ryske soldaten Vadim Sjisjimarin i rätten i Kiev, i förra veckan. - Foto: TT

Ryske soldaten Vadim, 21, döms till livstids fängelse – överklagar

En 21-årig rysk soldat, Vadim Sjisjimarin, har dömts till livstids fängelse för att ha dödat en civil man i Ukraina. Krigsbrottsrättegången är den första sedan Ryssland inledde sin invasion i slutet av februari.


21-årige Vadim Sjisjimarin är den förste i Ukraina att dömas för krigsbrott sedan Ryssland inledde sin invasion 24 februari.

— Rätten har funnit att Sjisjimarin är skyldig (till krigsförbrytelser) och dömer honom till livstids fängelse, säger domare Serhij Ahafonov.

Ryske soldaten Vadim Sjisjimarin döms för krisbrott

Den ryske soldaten döms för att ha skjutit ihjäl en 62-årig man på cykel den 28 februari, bara några dagar efter att Ryssland inlett sitt krig mot Ukraina. Händelsen utspelade sig i Sumyregionen i de nordöstra delarna av landet.

Sjisjimarin har erkänt att han sköt mannen i huvudet på nära avstånd från en bil han färdades i tillsammans med andra ryska soldater. Han döms även för mord.

Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

Vadim Sjisjimarins försvar överklagar

Försvaret vill att Sjisjimarin ska frias och kommer att överklaga, säger 21-åringens advokat Viktor Ovsjannikov som kallar domen "mycket allvarlig". Han tillägger att "man kan känna en samhällelig press" på beslutet.

Enligt advokaten uppfattade hans klient det som att han blev beordrad att skjuta mannen och att han gjorde det, trots att han inte ville.

— Jag ville inte döda, sade Sjisjimarin under rättegången där han också bett om ursäkt till den dödade mannens änka.

Åklagarna ansåg dock att mannen bör dömas till livstids fängelse – en linje rätten alltså håller med om.

Rättegången i Kiev är den första i sitt slag sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina den 24 februari. Flera andra ryska soldater väntas ställas inför rätta i landet snart.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!