Lönerna är högre i Norge – men så även priserna.
Lönerna är högre i Norge – men så även priserna. - Foto: Jonas Ekströmer/TT, Erik Johansen/NTB/TT och Henrik Montgomery/TT

Så mycket mer kan du tjäna inom ditt yrke – om du jobbar i Norge

Jobbar du som städare, lärare eller tandläkare? Då finns det stora pengar att håva in i Norge – åtminstone om du kan tänka dig att leva ett mer sparsamt vardagsliv.


Har du någonsin funderat på att ta dig över gränsen till Norge för att jobba? Då finns det nämligen en hacka att tjäna – men det förutsätter också att du kan tänka dig att leva lite mer knapert.

Baserat på uppgifter från SCB och dess norska motsvarighet SSB, för år 2021, har SvD listat lönerna för en rad yrkesgrupper i Norge såväl som Sverige.

Hur mycket tjänar man som bartender i Norge?

I Norge har du, som bartender, en genomsnittslön på 32 100 norska kronor i månaden, vilket motsvarar 32 700 svenska kronor. Detta medan man i genomsnitt tjänar 26 000 kronor som bartender i Sverige.

Hur mycket tjänar man som servitör i Norge?

Om du jobbar som servitör i Norge drar du i genomsnitt in 31 450 norska kronor i månaden. Det motsvarar omkring 32 000 svenska kronor.

I Sverige tjänar en servitör i genomsnitt 26 500 svenska kronor.

Hur mycket tjänar som VVS-montör i Norge?

En VVS-montör i Norge har en månadslön på 43 860 norska kronor, alltså ungefär 44 700 svenska kronor. VVS-montörer i Sverige drar in 35 600 kronor i månaden.

Hur mycket tjänar städare i Norge?

Är du städare i Norge trillar det i genomsnitt in 41 330 norska kronor, vilket motsvarar 42 100 svenska kronor, i månaden. På svensk mark tjänar en städare i genomsnitt 24 400 kronor – alltså nära hälften så lite.

Hur mycket tjänar förskollärare i Norge?

Den som jobbar som förskollärare i Norge drar i genomsnitt in 43 690 norska kronor i månaden. I svenska kronor blir det 44 500 svenska kronor.

Om man jobbar som förskollärare i Sverige tjänar man istället i genomsnitt 32 500 svenska kronor.

Hur mycket tjänar telefonförsäljare i Norge?

En telefonförsäljare i Norge har en genomsnittlig månadsinkomst som slutar på 41 870 norska kronor, alltså ungefär 42 700 svenska kronor. I Sverige ligger lönen istället på 28 300 kronor.

Hur mycket tjänar en tandläkare i Norge?

Genomsnittslönen för en tandläkare i Norge är 68 340 norska kronor, vilket motsvarar 69 700 svenska kronor. Den som jobbar som tandläkare i Sverige drar i genomsnitt in 49 500 svenska kronor.

Dyrare att leva i Norge i flera avseenden

Men om man ska jobba i Norge och tjäna på det som svensk bör man som sagt ta i beaktande att med de höga lönerna följer också höga priser. Till exempel har Norge, enligt SvD, näst dyrast mat i Europa. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!