Patriark Kirill av Moskva, i svart, hälsar på ledaren för den ukrainska ortodoxa kyrkan underställd Moskvapatriarkatet, Onufriy. Nu har Onufriy brutit med patriarken. Arkivbild.
Patriark Kirill av Moskva, i svart, hälsar på ledaren för den ukrainska ortodoxa kyrkan underställd Moskvapatriarkatet, Onufriy. Nu har Onufriy brutit med patriarken. Arkivbild. - Foto: TT

Ukrainsk ortodox kyrka bryter med Moskva

Den del av den ukrainska ortodoxa kyrkan som fortfarande, formellt sett, är underställd Moskvapatriarkatet klipper banden till den ryska ortodoxa kyrkans ledare patriark Kirill.


"Vi motsätter oss patriark Kirill av Moskvas hållning till kriget", skriver kyrkan i ett uttalande efter ett rådsmöte och deklarerar "den ukrainska ortodoxa kyrkans fullständiga oberoende och autonomi".

År 2018 bildades i Kiev en ny ortodox kyrka oberoende av Ryssland och patriark Kirill av Moskva – ett beslut som väckte stor ilska i Ryssland. Brytningen från Moskvapatriarkatet accepterades dock inte av alla inom den ukrainska ortodoxa kyrkan, vilket då resulterade i en ukrainsk ortodox kyrka under Moskvapatriarkatet och en under Kievpatriarkatet.

Sedan krigets början i februari har, i och med patriark Kirills nära relation till president Putin, den ukrainska kyrkan under Moskvapatriarkatet försatts i en mycket svår situation.

— Han avstod inte bara från att fördöma Rysslands militära aggression, han hade heller inga ord för Ukrainas lidande folk, säger kyrkans ärkebiskop Kliment till AFP om patriark Kirill.

Omkring 400 av kyrkans präster i Ukraina har sedan krigsutbrottet i ett öppet brev krävt att patriark Kirill ska ställas inför en "internationell kyrkotribunal" för sitt stöd för Rysslands krig. Nu avsäger sig alltså hela den ukrainska ortodoxa kyrkan sitt andliga beroende av Kirill.

"Rådet fördömer krig då det är ett brott mot Guds budord 'du skall inte döda' och framför sina kondoleanser till alla som lider i kriget", skriver kyrkan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Person skjuten under jakt

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement. Av bussens 46 passagerare överlevde bara en åttaårig flicka.