Många lämnar Ryssland efter invasionen av Ukraina.
Många lämnar Ryssland efter invasionen av Ukraina. - Foto: Irina Naoumova/Stella Pictures och Leon Lord/AP/TT

Hit flyr den ryska eliten för ett liv i lyx: "Ryssar överallt"

Allt fler ryssar – i form av oligarker, influencers såväl som Putin-kritiker – flyr till Dubai för att leva ett liv i sol och lyx.
– I Dubais marina är varannan person man möter ryss, säger en rysk entreprenör till Aftonbladet.


Den ryska invasionen av Ukraina har både lett till att Rysslands elit flytt undan sanktioner och att invånare som är kritiska mot president Vladimir Putin känt sig tvingade att lämna landet av säkerhetsskäl. 

Många av dem flyr, enligt Aftonbladet, till Dubai i Förenade Arabemiraten.

– Det har varit galet sedan i mars. När allt började var det ryssar överallt, man såg dem jämt på gatorna. När man satt och drack kaffe i centrum kunde man höra alla prata ryska, berättar en rysk kvinna, som numera bor i just Dubai, för tidningen.

Här kan du läsa om ett annat land som flera ryska oligarker flytt till.

"Varannan person man möter är ryss"

Utbudet av ryska produkter, till exempel exklusiv kaviar och vodka, har vuxit sedan kriget inleddes och allt fler ryska företag har flyttat till Förenade Arabemiraten.

En av de ryssar som gjort en företagsflytt är entreprenören Gleb Mikhailov, som har flera släktingar i det nu krigshärjade Ukraina.

– I Dubais marina är varannan person man möter ryss, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Men när vi diskuterar den politiska situationen i Ryssland, blir det tyst. Alla jag känner är kritiska till situationen, annars kan man ju stanna i Ryssland och fortsätta jobba där.

Samtidigt vittnar ryssar i Förenade Arabemiraten om hur förmögna och inflytelserika oligarker, vilka blivit sanktionerade, köper fastigheter i landet där de kan leva i lyx – och frihet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!