Oligarkerna flyr till Israel.
Oligarkerna flyr till Israel. - Foto: Anthony Anex/AP/TT och Oded Balilty/AP/TT

Hit flyr de ryska oligarkerna för att leva lyxliv utan skatt

Skarpa sanktioner mot den ryska eliten har fått oligarker att söka sig till olika tillflyktsorter runtom i världen där de kan fortsätta leva lyxliv. Ett sådant land, där många av de allra mest förmögna oligarkerna dessutom har medborgarskap, är Israel.


Allt fler ryska oligarker, som drabbats av sanktioner eller som är rädda för att hamna på kommande sanktionslistor, flyr till Israel.

Anledningarna är många, men en av dem är att en stor del av oligarkerna från Ryssland även har medborgarskap i Israel – däribland Roman Abramovitj, Mikhail Fridman och German Khan, enligt en granskning av Forbes.

Här kan du läsa om vad Fridman sagt om sanktionslivet.

Oligarkerna slipper skatt på utländsk inkomst

De israeliska passen gynnar också de ryska oligarkerna, som har miljardförmögenheter, på så vis att de som invandrat till landet slipper betala skatt på den inkomst som de tjänar utanför Israels gränser i tio års tid.

Samtidigt finns det inte heller någon etablerad juridisk procedur för att faktiskt ska kunna implementera andra länders sanktioner mot oligarkerna. Med det sagt har man nu tillsatt en kommission som ska arbeta fram just en sådan.

– Israeliskt medborgarskap ska inte vara ett sätt att fly undan sanktionerna, säger den israeliska advokaten Eli Gervits, till Forbes.

Läs här om hur oligarkerna kan ha flyttat sina pengar innan sanktionerna infördes.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!