Måndag 15 Aug
Stockholm

Maxim är en av de som smittats av apkoppor: "Kan inte förstå"

Maxim Sapozhnikov smittades med apkoppor.
Maxim Sapozhnikov vill nu sprida kunskap om apkoppor och hur det känns att vara smittad. Foto: Instagram/maximsap

Maxim Sapozhnikovs första tanke var att han smittats av covid-19. Men efter några dagar upptäckte han något som såg ut som en finne på fingret. Det visade sig att han var en av de cirka 3 000 i Europa som smittats av apkoppor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 19 maj konstaterades det första fallet av apkoppor i Sverige, en ovanlig sjukdom vars symtom är blåsliknande utslag på kroppen och allmän sjukdomskänsla. Apkoppor, på engelska kallat monkeypox, förekommer i västra och centrala Afrika där sjukdomen under lång tid varit endemisk. Men i år har över 3 000 fall av apkoppor rapporterats in från Västeuropa.

Den 26 juni meddelade Världshälsoorganisationen, WHO, att utbrottet inte utgör en global hälsokris, men att utvecklingen är oroande. Läs mer om det här.

Nyheter24 har tidigare pratat med en överläkare om hur smittspridningen av apkoppor startade. Oron för att smittas sprider sig som en löpeld, men få som drabbats har pratat offentligt om det. Något som Maxim Sapozhnikov, en italiensk producent och bloggare inom mode, vill ändra på.

Så känns det att ha apkoppor – här är symtomen

Den 19 juni började Maxim Sapozhnikov, boende i Italien, känna sig hängig och febrig. Efter en närmare två år lång pandemi misstänkte han till början att han smittats av covid-19, och testade negativt. Tre dagar senare när febern gått ner upptäckte han en liten finne på en fingret, som bara blev större, och fler blåsliknande koppor spred sig över kroppen.

Inom kort hade de smärtsamma blåsorna spridit sig till ansiktet, nyckelbenet och benen, och Maxim fick diarré.

Maxim kontaktade sin läkare som rekommenderade honom att testa sig för apkoppor, där han fick ta prover från både halsen och utslagen. Den 23 juni fick han beskedet att han smittats av apkoppor, vilka bland andra Sky News har rapporterat om.

Maxim smittades av apkoppor: "Dåliga nyheter"

Maxim Sapozhnikov var inte helt säker på att han ville berätta för sina närmare 160 000 följare på Instagram att resultatet var positivt. Hans vänner tyckte att det lät som en dålig idé och att han riskerade att bli känd som "apkoppemannen". Men Maxim tyckte att det var viktigare att bryta stigmat, och skammen, som uppstått kring smittan.

– Jag har dåliga nyheter. Jag har apkoppor, säger han i en video på sin Instagram och visar upp kopporna.

– Jag kan inte förstå att det händer mig, och att jag är en av de cirka 3 000 personer i världen som officiellt smittades först.

"Stigma ska inte vara en risk för vår hälsa"

Maxim själv skrämdes av bilderna som spreds på apkoppor i media, och kände sig ensam. Nu delar han dagligen med sig av hur han mår, vad han har för symtom, med målet att öka kunskapen kring smittan och få andra som drabbats att känna sig mindre ensamma.

– Det som spelar roll är att personen är sjuk och behöver hjälp, och om personen istället är helt själv utan vetskap om vad man kan få för hjälp, kommer personen att bli sjukare, säger Maxim till Sky News.

I skrivande stund isolerar sig Maxim i sitt hem tills symtomen är borta eller tills då att han är smittfri. Något som vanligtvis tar två veckor, enligt tv-kanalen

Maxim Sapozhnikov vet inte hur eller från vem han smittats av apokoppor.

– Jag är övertygad om att ingen sjukdom är pinsam. Stigma ska inte vara en risk för vår hälsa och säkerhet, skriver han i en story.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.