Kvinnor i São Paulo demonstrerade tidigare i år mot president Jair Bolsonaro och för aborträttigheter. Abortfrågan väntas bli ett tema när Brasilien går till val i oktober.
Kvinnor i São Paulo demonstrerade tidigare i år mot president Jair Bolsonaro och för aborträttigheter. Abortfrågan väntas bli ett tema när Brasilien går till val i oktober. - Foto: TT

Domare nekade våldtagen flicka abort – utreds

En domare i Brasilien nekade en nu elvaårig flicka som blivit gravid efter en våldtäkt att göra abort. Nu utreds domaren av landets juridiska tillsynsmyndighet.


Flickan hade inte ens hunnit fylla elva år när hon utsattes för övergreppet. Graviditeten upptäcktes inte förrän i vecka 22, enligt hennes juridiska ombud Daniela Félix. Då försökte mamman hjälpa sin dotter att göra abort via sjukvården i Florianópolis i södra Brasilien, men fick nej av läkarna som hävdade att aborter inte får utföras efter vecka 20.

Mamman tog fallet till domstol – där flickan inte bara nekades abort utan även omhändertogs av myndigheterna, enligt det juridiska ombudet.

Domaren Joana Ribeiro Zimmer filmades vid ett domstolsförhör i maj under vilket hon bland annat frågar flickan om hon förstår hur man blir gravid. Domaren refererar också till våldtäktsmannen som "barnets far" och ber flickan "hålla ut ett tag till" för att rädda fostret.

Släktingar misstänks

Vem gärningsmannen är har inte framkommit, men polis och åklagare har pekat ut släktingar till flickan som misstänkta.

Flickan uttryckte flera gånger att hon inte ville föda barnet. En annan domare gav i tisdags flickan, som nu är gravid i vecka 29, tillåtelse att åka hem igen. Men hon har inte fått tillåtelse att avbryta graviditeten.

Vissa brasilianska abortmotståndare lutar sig mot att hälsomyndigheten rekommenderar att inte utföra aborter senare än vecka 22. Men lagboken nämner ingen bortre gräns för aborter efter våldtäkt eller när en kvinnas liv bedöms vara i fara.

Rätten till abort väntas bli en av de stora frågorna när Brasilien går till val i oktober. Då ställs president Jair Bolsonaro mot den tidigare vänsterpresidenten Lula da Silva, som för närvarande leder i opinionsmätningarna.

Bolsonaro och da Silva hamnade tidigare i år i ordväxling om aborträttigheter. I april sade da Silva att rätten till abort är något som borde gälla för alla, vilket kritiserades av presidenten och hans anhängare, varav många är evangeliskt kristna.

— För honom är abort samma sak som att dra ut en tand, sade Bolsonaro.

Utredning inledd

Flickans fall har fått yrkesförbund för domare och människorättsorganisationer att kräva att Nationella justitierådet ska avsätta domare Zimmer från hennes post. I tisdags meddelade rådet att man har tillsatt en utredning om saken.

Zimmer sade i ett uttalande tidigare i veckan att hon inte kommer att kommentera inspelningarna från domstolsförhandlingen, som hon anser vara "olagligen läckta".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.