Torsdag 30 Jun
Stockholm

Ännu mer militärt stöd från USA till Ukraina

En man cyklar förbi en skadad byggnad i Bachmut. Arkivbild.
En man cyklar förbi en skadad byggnad i Bachmut. Arkivbild. Foto: TT

Den ryska militären har tagit över två byar i östra Ukraina och försöker ta kontroll över en viktig motorväg utanför Lysytjansk.Samtidigt har USA gett besked om att landet kommer att skicka ytterligare militärt stöd till Ukraina.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Ukrainska styrkor har dragit sig tillbaka från vissa områden nära staden Lysytjansk, förmodligen för att undvika att bli omringade av ryska styrkor, enligt det brittiska försvarsdepartementet.

Ukrainas militär uppger att ryska styrkor har tagit kontroll över byarna Loskutivka och Rai-Oleksandrivka och försöker ta över Syrotyne utanför Sievjerodonetsk.

Enligt uppgifterna försöker ryssarna också ta över kullar vid en motorväg som förbinder Lysytansk med staden Bachmut en timme bort. Syftet antas vara att skära av de ukrainska styrkornas försörjningsväg.

"Bränner ut allt"

— Fienden bränner ut allt i ett försök att omringa de ukrainska styrkorna, säger Luhansks guvernör Serhij Hajdaj, som beskriver situationen som ett "helvete".

— Ryssarna avancerar utan att försöka spara på ammunition eller soldater, och de har inte slut på något av dem, säger han och lägger till att de ryska styrkorna har en fördel när det gäller tungt artilleri och antalet soldater.

Hårda strider har i flera veckor pågått i tvillingstäderna Sievjerodonetsk och Lysytjansk.

USA skickar raketsystem

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov skriver på Twitter att det raketartillerisystem som kallas "Himars" från USA har kommit fram till Ukraina, något som inte bekräftats av oberoende källor. Reznikov tackar USA:s försvarsminister Lloyd Austin för de "kraftfulla redskapen".

Det har även kommit besked om ytterligare leveranser från USA till Ukraina. Bland annat kommer ett ytterligare ett antal "Himars" skickas till landet, uppger amerikanska tjänstemän.

Det militära stödpaketet från USA är värt 450 miljoner dollar, motsvarande runt 4,6 miljarder kronor.

Utöver "Himars" kommer stödet att bestå av ammunition och annan utrustning.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.