Landsköldpaddan som hittats i Pompeji.
Landsköldpaddan som hittats i Pompeji. - Foto: TT

Nära 2 000-årig sköldpadda funnen i Pompeji

Den antika staden Pompeji i Italien ödelades av ett vulkanutbrott år 79. Nu har arkeologer gjort ett nytt, ovanligt fynd på platsen: En nära 2 000 år gammal sköldpaddshona med ett befruktat ägg kvar inuti sig.


Forskarna tror att den 14 centimeter långa grekiska landsköldpaddan sökt skydd för att lägga sitt ägg, men dött innan hon kunnat hitta ett säkert ställe för det.

Pompeji ligger drygt två mil sydost om Neapel. Staden drabbades först av en jordbävning år 62 som förstörde stora delar, innan vulkanutbrottet år 79 ödelade den helt. Cirka 13 000 människor bodde i Pompeji när staden begravdes av ett pyroklastiskt flöde från vulkanen Vesuvius.

Gabriel Zuchtriegel, chef för det arkeologiska området, säger att fyndet fångar Pompeji i den speciella fasen efter jordbävningen, men innan vulkanutbrottet 16 år senare.

"Medan många hus återuppbyggdes var stora delar av staden en byggarbetsplats, och en del ytor var så obebodda att vilda djur kunde ta sig in där och lägga ägg", säger han, och tillägger att fyndet visar på "relationen mellan natur och kultur" i den antika stadens historia.

Rester av sköldpaddans ägg som hittades inuti den.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.