Ett formellt klagomål kommer att lämnas in till FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.
Ett formellt klagomål kommer att lämnas in till FN:s säkerhetsråd. Arkivbild. - Foto: TT

Sudan och Etiopien grälar om avrättningar

Sudan anklagar Etiopien för att ha avrättat sju sudanesiska soldater och en civil person.


En källa inom den sudanesiska militären säger till AFP att gruppen tillfångatogs av etiopiska soldater i ett omstritt gränsområde.

Den sudanesiska militären beskriver det i ett uttalande som fegt och svekfullt och utlovar motåtgärder. Sudans utrikesdepartement meddelar att ambassadören i Etiopien kallas hem omedelbart för överläggningar. Etiopiens dito i Khartum kommer därtill att kallas upp för att bli informerad om att Sudan fördömer "detta omänskliga beteende".

Ett formellt klagomål kommer också att lämnas in till FN:s säkerhetsråd, meddelar Sudan.

Ett spänt läge har rått vid gränsen i flera års tid, inte minst då tiotusentals människor som har flytt krig i etiopiska Tigray har sökt sig till Sudan. Länderna har hamnat i sporadiska drabbningar och utväxlat anklagelser.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen i Köpenhamn i lågor

Det brinner i den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.