Ett formellt klagomål kommer att lämnas in till FN:s säkerhetsråd. Arkivbild.
Ett formellt klagomål kommer att lämnas in till FN:s säkerhetsråd. Arkivbild. - Foto: TT

Sudan och Etiopien grälar om avrättningar

Sudan anklagar Etiopien för att ha avrättat sju sudanesiska soldater och en civil person.


En källa inom den sudanesiska militären säger till AFP att gruppen tillfångatogs av etiopiska soldater i ett omstritt gränsområde.

Den sudanesiska militären beskriver det i ett uttalande som fegt och svekfullt och utlovar motåtgärder. Sudans utrikesdepartement meddelar att ambassadören i Etiopien kallas hem omedelbart för överläggningar. Etiopiens dito i Khartum kommer därtill att kallas upp för att bli informerad om att Sudan fördömer "detta omänskliga beteende".

Ett formellt klagomål kommer också att lämnas in till FN:s säkerhetsråd, meddelar Sudan.

Ett spänt läge har rått vid gränsen i flera års tid, inte minst då tiotusentals människor som har flytt krig i etiopiska Tigray har sökt sig till Sudan. Länderna har hamnat i sporadiska drabbningar och utväxlat anklagelser.

TT
Senaste nytt

Sverige bekämpar skogsbränder allt bättre

Armenien vädjar om FN-insats i Nagorno-Karabach

1 timme sedan
Armenien vädjar till FN om en insats för att garantera säkerheten för etniska armenier i Nagorno-Karabach. Vädjan kommer efter Azerbajdzjans militäroffensiv i den omstridda utbrytarregionen.

Tolv länder får fler i EU-parlamentet

1 timme sedan
Tolv länder får en eller två platser till i EU-parlamentet att fördela i valet nästa år. Finland och Danmark får vardera ett till mandat till 15 var, men Sverige får inga ytterligare utan blir kvar på 21 mandat.

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

igår 22:22
Tiotusentals människor i Frankrike har demonstrerat mot polisvåld under lördagen, i protester som organiserades av vänsterorganisationer.

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

igår 22:06
En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

igår 21:56
Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.