Förödelsen är stor i Lysytjansk sedan den ryska offensiven mot staden inleddes. Arkivbild
Förödelsen är stor i Lysytjansk sedan den ryska offensiven mot staden inleddes. Arkivbild - Foto: TT

Ukraina: Läget allt mer desperat i Lysytjansk

Situationen i Lysytjansk i Luhansk i östra Ukraina blir allt mer desperat. Oavbrutet bombardemang från rysk sida gör det omöjligt att evakuera civila, uppger regionens guvernör.


Den ryska militära offensiven i Donbass riktas till stor del mot Lysytjansk sedan tvillingstaden Sievjerodonetsk nyligen fallit. Luhanskregionens guvernör Serhij Hajdaj säger att situationen är "extremt svår" med oupphörliga artilleri- och flygangrepp mot staden, som har omkring 100 000 invånare.

Anfall från olika håll

Enligt Hajdaj använder ryssarna "nästan alla sina styrkor" för att från olika håll inta staden, som ligger på den västra sidan av floden Donets.

"Det är svårt att hitta en säker plats i staden. Människor drömmer om åtminstone en halvtimmes tystnad, men ockupanterna slutar inte att skjuta med alla tillgängliga vapen" säger Hajdaj i en video på Telegram rapporterar BBC.

Han säger att det är svårt att ta sig in och ut ur staden eftersom vägarna till Lysytjansk är belamrade med granatrester. Samtidigt försöker ryssarna ta kontroll över motorvägen som förbinder staden med Bachmut, cirka fem mil bort. Invånare som vill lämna staden försöker i stället göra det med tåg.

En nytagen satellitbild över Ormön i Svarta havet.

Ryssland lämnar Ormön

Inga ryska styrkor på Ormön längre", skriver ukrainska regeringsrådgivaren Andrij Jermak på Twitter. Enligt Ukrainas militär lämnade ryssarna Ormön efter att under natten ha attackerats av robotar och artilleribeskjutning.

Ormön intogs av ryska styrkor under krigets första dagar. Det är en strategiskt viktig plats i Svarta havet, eftersom den ligger nära hamnstaden Odessa och skulle kunna användas som utgångspunkt för en attack mot staden. Ukraina har genomfört intensiva attacker mot ön sedan den belägrades. Ryssland har också, enligt brittisk underrättelse, haft svårt att få fram stöd till styrkorna som ockuperat Ormön.

Enligt Rysslands försvarsdepartement är tillbakadragandet en "gest för att visa god vilja" och att det öppnar för att börja transportera de tusentals ton spannmål som suttit fast i Ukraina på grund av kriget.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump Media varnar för nakenblankning

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerar om i regeringen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.