Fredag 7 Okt
Stockholm

Minst en död i färjeolycka i Turkiet

Runt 30 människor saknas.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Minst en person omkom och runt 30 saknades sedan en färja sjunkit utanför Turkiets nordvästra kust sent på söndagskvällen.

Färjan av ro-ro-typ sjönk ett par kilometer från land strax efter att ha avseglat från staden Bandirma vid Marmarasjön. Målet var Istanbul. Ombord fanns ett hundratal personer och 75 fordon.

Guvernören i provinsen Balikesir, där staden ligger, sade till tv-kanalen NTV att en person avled på sjukhus och att 28 personer var skadade.

På måndagsmorgonen saknades fortfarande 26 personer, medan övriga hade räddats, enligt Mehmet Solgun, biträdande chef för turkiska sjöfartsverket. Räddningsarbetet fortsatte, men mörkret försvårade arbetet, sade han.

Många av förarna sov i sina bilar när färjan sjönk, sade en besättningsman.

– Den sjönk på 15 minuter efter att ha fått slagsida, sade besättningsmedlemmen Melih Erim.

– Det utbröt panik och ingen kunde hjälpa någon annan. . .det var precis som katastrofen med Titanic, sade han.

Tv-bilder visade flera överlevande som fördes i land med flottar och kördes bort i ambulanser, medan andra gråtande omfamnade varandra.

En del överlevande skyllde olyckan på besättningen och sade att färjan lutade redan när den lade ut från hamnen. En lastbilschaufför som i sista minut beslöt att inte köra ombord på färjan sade att den var överlastad.

Myndigheterna hade svårt att fastställa det exakta antalet människor ombord eftersom färjan inte hade någon ordentlig passagerarlista. Bandirmas viceguvernör Salih Keser uppgav att färjans kapten, som räddats, sagt att det fanns omkring 150 människor ombord samt 73 lastbilar och två personbilar. Sjöfartsmyndigheten sade först att de bedömde att 101 fanns ombord, men reviderade senare ner siffran till 96.

Enligt Keser hade kaptenen sagt att olyckan kan ha orsakats av felplacerad last.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.