En kvinna i Washington demonstrerar mot Högsta domstolens beslut.
En kvinna i Washington demonstrerar mot Högsta domstolens beslut. - Foto: TT

HD-dom i USA begränsar klimatarbete

En dom i USA:s högsta domstol begränsar miljöskyddsmyndigheten EPA:s möjlighet att minska koldioxidutsläppen i landet.


Med röstsiffrorna 6–3 beslutade domstolen att landets miljölag Clean Air Act inte ger EPA befogenhet att reglera utsläpp från kraftverk som bidrar till den globala uppvärmningen.

Beslutet kan sätta käppar i hjulet för president Joe Bidens planer på att halvera landets utsläpp av växthusgaser till slutet av decenniet och att skapa en utsläppsfri energisektor till 2035. Kraftverk står för omkring 30 procent av koldioxidutsläppen i USA.

Biden säger i ett uttalande att domen är "ytterligare ett förödande beslut vars mål är att vrida tillbaka klockan i landet". Han säger också att beslutet riskerar att skada landets möjligheter att hålla luften ren och bekämpa klimatförändringarna.

"Jag kommer inte att ge vika i att använda min lagenliga fullmakt att skydda folkhälsan och ta itu med klimatkrisen", säger han i uttalandet.

Kraftverksbolag, kolproducenter och 19 huvudsakligen republikanstyrda delstater har drivit ärendet i Högsta domstolen. De har i sin tur fått uppbackning av flera techbolag, däribland Apple, Amazon, Google, Microsoft och Tesla.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.