Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. - Foto: TT

Norges statsminister i Kiev – lovar miljardstöd

Norges statsminister Jonas Gahr Støre är på plats i Ukraina och har träffat president Volodymyr Zelenskyj.


På en presskonferens lovar Gahr Støre långvarigt stöd till Ukraina, bland annat i form av bistånd i storleken tio miljarder norska kronor – motsvarande ungefär 10,4 miljarder svenska kronor – under 2022 och 2023.

Pengarna ska bland annat gå till humanitärt bistånd, återuppbyggnaden av landet och vapen.

— Vi bidrar för att stötta ukrainarnas kamp för frihet. De kämpar för sitt land, men också för vår gemensamma säkerhet i Europa och våra demokratiska värderingar, säger Gahr Støre.

Statsministern flög till Ukraina, där han även besökte krigshärjade byar vid den belarusiska gränsen, från Natos toppmöte i Madrid.

Zelenskyj mottog stödet med varm hand.

— I Norge har vi riktiga vänner, säger han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.