Vita noshörningar är tillbaka i Zinave nationalpark i Moçambique. Arkivbild.
Vita noshörningar är tillbaka i Zinave nationalpark i Moçambique. Arkivbild. - Foto: TT

Noshörningar tillbaka i Moçambique

Den vita noshörningen är tillbaka i Moçambique, efter att 19 noshörningar under fredagen välkomnats till nationalparken Zinave.


Noshörningarna har rest 160 mil med lastbil från Sydafrika och förhoppningen är att stärka det lokala djurlivet och ekonomin, då Zinave nu blir landets enda storviltspark där samtliga fem djurarter – elefant, noshörning, buffel, lejon och leopard – finns att se.

— Noshörningens återkomst innebär att Zinave blir en ny och spännande turistdestination i Moçambique, säger Werner Myburgh, chef för organisationen som har lett projektet.

Djurlivet i parken har sakta börjat återhämta sig, efter att ha decimerats på grund av tjuvjakt och det långa inbördeskrig som rasade i landet fram till 1992. Sedan 2015 har 2 400 djur tillhörande 14 olika arter introducerats till parken.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.