Demonstration utanför Texas högsta domstol den 24 juni till följd av att 'Roe mot Wade'-beslutet revs upp.
Demonstration utanför Texas högsta domstol den 24 juni till följd av att 'Roe mot Wade'-beslutet revs upp. - Foto: TT

Texas högsta domstol blockerar abortbeslut

Texas högsta domstol har avvisat ett lägre domstolsbeslut som skulle tillåta kliniker att utföra aborter.President Joe Biden lovar att skydda kvinnor som reser över landet för att göra abort.


Det kommer en kort tid efter att "Roe mot Wade"-beslutet revs upp, vilket gjorde det möjligt för enskilda delstater att förbjuda aborter.

Efter att den konstitutionella rätten till abort upphört har lagen varit svårtolkad i Texas, som tekniskt sett haft ett abortförbud de senaste 50 åren. Det är i nuläget oklart ifall klinikerna har ställt in sina abortärenden igen. Ännu en domstolsförhandling är planerad om en månad.

USA:s president Joe Biden lovade under ett digitalt möte med demokratiska guvernörer att den federala regeringen kommer att skydda kvinnor som reser till en annan delstat för att göra abort. Han sade också att han tror att vissa delstater i framtiden kan komma att försöka gripa kvinnor som korsar delstatsgränser för ändamålet. Abortpiller kommer också att göras tillgängliga i delstater där abort förbjuds, enligt Biden.

Google meddelade också i fredags att man inom de närmsta veckorna kommer att börja rensa data från användare som besökt en abortklinik och som kan användas för att åtala personer. Beslutet gäller även besök vid exempelvis skyddade boenden eller fertilitetskliniker.

"Om vårt system identifierar att någon har besökt någon av de här platserna kommer vi att radera de här uppgifterna från platshistoriken kort efter deras besök", skriver Jen Fitzpatrick, högt uppsatt chef på Google, i ett blogginlägg.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

1 timme sedan

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

1 timme sedan
En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

1 timme sedan
Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

1 timme sedan
Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

2 timmar sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.