Sniglar stora som råttor har blivit ett så pass stort problem att en hel stad satts i karantän.
Sniglar stora som råttor har blivit ett så pass stort problem att en hel stad satts i karantän. - Foto: TT Nyhetsbyrån / Stella Pictures

Jättesniglar invaderar – hel stad sätts i karantän i flera år

Sniglar stora som råttor invaderar en stad i USA. Det är inte första gången en liknande invasion äger rum, och nu sätts stadens befolkning i karantän.


Sniglar stora som råttor sprider sig i staden Port Richey norr om Tampa i Florida. Blötdjuren bär på en parasit som kan vålla hjärninflammation hos människor – vilket gjort att hela staden har satts i karantän i två år, rapporterar Expressen. 

Karantänen innebär att invånarna inte får flytta på byggavfall, byggmateriel, jord, växter eller avfall. Däremot får befolkningen röra sig fritt. 

Jättesniglarna gör sin återkomst i staden

Enligt USA:s jordbruksdepartement härjande jättesniglarna i södra Florida redan på 1960-talet och det tog tio år att bli av med dem. Men nu är de tillbaka, och det är svårt att utrota sniglarna eftersom de inte har några naturliga fiender.

Sniglarna äter mer än 500 olika växter och de ska också gilla betong, vilket innebär att byggnader i staden sätts i fara. 

Jättesniglarna kan leva upp till nio år och bli upp till 20 centimer långa. De kommer även ursprungligen från Afrika. De fortplantar sig också snabbt och lägger runt 1 200 ägg om året, skriver Expressen.

Just nu använder man "mördarsnigelgiftet" metaldehyd som ofta sätts in mot sniglar och snäckor.

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!