Tvååriga Lauren Wade lämnades utan mat i månader.
Bilderna har ingenting med händelsen att göra. - Foto: Gorm Kallestad/TT och Fredrik Sandberg/TT

Tvåårig flicka svalt ihjäl – var täckt av tusentals löss

Tvååriga Lauren Wade lämnades utan mat och dog därefter av vanvård i familjens hem i Glasgow. När man hittade den lilla flickan var hon täckt av löss och beskrevs som “smal och smutsig”.


Den 20 mars 2015 inkom ett larmsamtal om ett livlöst barn i en lägenhet i Glasgow. 

När räddningstjänst kom till platsen påträffades lilla Lauren Wade, 2, med en blöt blöja och kala fläckar på huvudet. Täcket hon låg på var täckt av löss och loppor. Flickan som beskrevs som “smal och smutsig” fördes akut till sjukhus, men dödförklarades cirka 30 minuter senare, enligt DailyMail. 

Lauren Wade, 2, svalt till döds – var täcks av löss

Mamman Margaret Wade, 41, och hennes partner Marie Sweeney, 40, hade lämnat tvååriga Lauren Wade för att svälta ihjäl i deras insektsfyllda lägenhet. 

Wade påstod till att Lauren hade varit sjuk under några dagar, men obduktionen visade att barnet hade dött till följd av försummelse.

Margaret Wade och Marie Sweeney. Foto: Police Scotland

Under rättegången framkom det att det lilla barnet ska ha varit kraftigt underviktigt efter att ha gått utan ordentlig mat eller vård i månader, och var angripen av tusentals huvudlöss. 

Lauren var så smal att hennes axlar och ryggrad var synliga genom huden. Hennes händer och fötter var svarta och hennes mjölktänder ruttnade.

Paret fängslades 2019 i sex år och fyra månader vardera. Wade släpptes fri i mars i år, medan Sweeney blir villkorligt frigiven i oktober, skriver DailyMail. 

Ny utredning har inletts

Tidigare i veckan inleddes en ny utredning kring fallet vid Glasgow Sheriff Court. 

Vid utfrågningen hördes bland annat vittnet och skolsköterskan Sharon McIntyre, 52. Hon hade gjort ett oannonserat besök hemma hos familjen efter att skolan blivit orolig över Wades två äldre döttrar. 

 – Jag sa till henne att det var för att prata om barnen och de huvudlöss som gick i familjen.

– Hemmet var smutsigt om stökigt, uppger McIntyre enligt DailyMail.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!