Spanska staden San Sebastián kan införa en ny lag.
Spanska staden San Sebastián kan införa en ny lag. - Foto: Emilio Morenatti/TT och Maja Suslin/TT

Nya lagen – här kan du få dyra böter om du badar full

I den spanska staden San Sebastian har man fått nog av fulla turister som måste räddas efter dopp i havet. Nu planerar man att alla som agerar vårdslöst eller hänsynslöst vid en simtur får bekosta räddningsinsatsen själva.


Räddningsarbetare i den spanska staden San Sebastián är trötta på att behöva lyfta upp sliriga och berusade badgäster ur plurret, rapporterar the Guardian. 

Berusade turister som måste dras upp ur havet efter ett dopp kommer snart behöva betala för att bli räddade. 

Spanska staden San Sebastián planerar att bötfälla fulla badgäster – som måste räddas

Nyligen bestämde sig en spansk och en brasiliansk man för att ta ett nattdopp efter en blöt utekväll i staden.

Bara minuter senare drogs männen djupare och djupare ner i det kalla vattnet. En polis på land såg männen kämpa för sitt liv och en stor insats inleddes, där 20 personer ur räddningstjänsten ryckte ut. Den totala kostnaden för insatsen landade på motsvarande 62 000 svenska kronor. 

"Målet här är att förhindra den här typen av incidenter"

Nu vill tjänstemän i den spanska staden sluta stå för notan när sådana nödsituationer uppstår – om hänsynslöshet ligger till grund för incidenten. 

– Jag skulle föredra att aldrig kräva en enda euro, pund eller dollar, sa Martín Ibabe, kommunfullmäktige, enligt the Guardian.

– Målet här är att förhindra att den här typen av incidenter inträffar. Den konfronterande karaktären av denna lag syftar till att få människor att tänka till. 

Man vill minska antalet utryckningar för att spara staden pengar och för att förhindra att räddningspersonal måste sätta sina egna liv på spel så ofta, rapporterar the Guardian

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!