Kurva med synen på abort in USA från 1995 till juli 2022.
Kurva med synen på abort in USA från 1995 till juli 2022. - Foto: TT

Omröstningen klar: Ja till abort i Kansas speglar folkviljan

Befolkningen i Kansas har röstat för att behålla rätten till abort. Mätningar visar att en majoritet av amerikanerna ställer sig bakom aborträtten.


Invånarna i det republikanskt styrda Kansas fick ta ställning till ett förslag om att stryka formuleringar i delstatens konstitution som garanterar rätten till att genomgå proceduren. Om en majoritet röstat ja skulle det ha kunnat resultera i ett abortförbud.

Folkomröstningen i Kansas var den första om abort sedan USA:s högsta domstol upphävde den grundlagsskyddade aborträtten i juni. Det beslutet gjorde det möjligt för delstaterna att förbjuda abort, något som Republikanerna i Kansas försökt göra det senaste decenniet.

Valresultatet i Kansas visar att de som var för att behålla rätten till abort var betydligt fler än de som var emot.

Drygt 60 procent av väljarna var mot att ändra konstitutionen och knappt 40 procent för, när nästan alla röster räknats.

Besvikna Kansas-bor som röstat för att ta bort aborträtten från delstatens konstitution.

Stora skillnader vad gäller abort i USA

Detta går i linje med att en majoritet i USA ställer sig bakom aborträtten, vilket framkommit i flera studier.

62 procent av vuxna amerikaner anser att abort ska vara lagligt i alla eller de flesta fall, medan 36 procent vill att det ska vara olagligt i alla eller de flesta fall, enligt en mätning av opinionsinstitutet Pew som gjordes i juli i år.

Nära av sex av tio amerikaner är emot Högsta domstolens beslut att upphäva den grundlagsskyddade rätten till abort.

Skillnaderna är dock stora mellan partiernas väljare: 84 procent av demokraternas väljare tycker att abort ska vara lagligt, jämfört med 38 procent av republikanerna, enligt Pew.

Oväntat resultat i Kansas

Utgången i valet innebär att det även fortsättningsvis kommer att vara möjligt att genomföra en abort fram till graviditetsvecka 22 i Kansas.

Resultatet ses som oväntat i en konservativt präglad delstat med lång historia av aktivism mot abort. Betydligt fler aborträttsförespråkare än förutspått tog sig till vallokalerna. Enligt republikanske delstatsministern Scott Schwab hamnade valdeltagandet på uppemot 50 procent, en i sammanhanget hög siffra.

För Demokraterna, som ligger illa till i mätningarna inför mellanårsvalen till kongressen i november runtom i landet, ger valresultatet i Kansas hopp om att aborträtten är en stridsfråga som kan mobilisera väljarna.

"Enorm besvikelse"

Folkomröstningen i Kansas har setts som en temperaturmätning på hur upprörda vänstersinnade och moderata väljare är över Högsta domstolens beslut att upphäva den nationella rätten till abort.

Mallory Carroll, talesperson för antiabortorganisationen Susan B. Anthony Pro-Life America, beskrev valresultatet som en "enorm besvikelse" för rörelsen och uppmanade politiker som är emot abort att "gå på offensiven".

Fler omröstningar i andra delstater

Efter att Högsta domstolen lämnat över beslutet om aborträtten till delstaterna väntar folkomröstningar om frågan på flera håll. Ett tiotal delstater, däribland Kansas, har rätten till abort inskriven i sin konstitution, vilket endast kan upphävas i en folkomröstning. En sådan omröstningar väntar Kentucky i höst. Andra delstater, däribland Kalifornien och Vermont, ska rösta om att införa tillägg i konstitutionen som skyddar aborträtten.

Sedan Högsta domstolens beslut har över ett dussin delstater som styrs av Republikanerna förbjudit eller ytterligare begränsat aborter. Kansas har blivit en tillflyktsort för kvinnor som vill göra abort från delstater med hårdare abortlagar, som Texas och Oklahoma.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.