Stigande rök från en byggnad i Gaza.
Stigande rök från en byggnad i Gaza. - Foto: TT

Minst tio döda i israeliska attacker i Gaza

Minst tio personer, varav ett barn, har dödats i israeliska flyganfall mot Gazaremsan, uppger det palestinska hälsodepartementet. Som svar på attackerna, som riktats mot gruppen Islamiska jihad, har raketer avfyrats mot Israel.


Den israeliska militären bedömer att runt 15 "fientliga stridande" dödats i attackerna i Gazaremsan, som enligt arméns talesman inte är avslutade. Anfallen beskrivs som en "förebyggande attack" mot högt uppsatta inom den militanta gruppen Islamiska jihad. Enligt Islamiska jihad är en av de som dödats en hög befälhavare inom gruppen.

"Den israeliska regeringen kommer inte att tillåta terrororganisationer i Gazaremsan att sätta agendan i området och hota medborgarna i staten Israel", säger Israels premiärminister Yair Lapid enligt ett uttalande.

Motverka "omedelbart hot"

I ett tv-sänt tal säger premiärministern att anfallet hade hög precision, och genomfördes för att motverka ett "omedelbart hot".

Minst 40 personer har skadats i attackerna, som enligt säkerhetskällor i den palestinska enklaven sker i flera delar av territoriet. Enligt vittnesmål från staden Gaza har en explosion hörts, och det kommer rök från ett höghus.

Islamiska jihad hävdar att gruppen avfyrat fler än 100 raketer mot Israel, som ett "första svar" på attackerna. Beskjutningen har utlöst varningssirener i Israel, rapporterar nyhetsbyrån AFP:s korrespondenter.

Gränsövergångar stängda

Flyganfallen kommer fyra dagar efter att Israel stängt sina två gränsövergångar mot Gaza och begränsat hur civila israeler som bor nära gränsen kan röra sig, med hänvisning till säkerhetsproblem.

Åtgärderna vidtogs efter att två högt uppsatta medlemmar av Islamiska jihad greps på den ockuperade Västbanken i måndags. Gruppen har en stark närvaro i Gaza.

Gazaremsan styrs av den palestinska terrorstämplade rörelsen Hamas politiska gren. Runt två miljoner människor bor i området.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.