FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i samband med en tyst minut för offren för kärnvapenattacken i Hiroshima för 77 år sedan.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i samband med en tyst minut för offren för kärnvapenattacken i Hiroshima för 77 år sedan. - Foto: TT

FN-chef varnar på årsdag av Hiroshima-bomb

På 77-årsdagen av atombomben över Hiroshima påminde FN:s generalsekreterare Antonio Guterres om dagens kärnvapenhot, i samband med en minnesceremoni i den japanska staden.


— Mänskligheten leker med ett laddat vapen, sade FN-chefen och upprepade de varningar han utfärdade vid FN:s nedrustningskonferens i New York i början av augusti. Kriser med risk för användande av kärnvapen "sprider sig snabbt", sade Guterres och nämnde oroshärdarna i Ukraina, Mellanöstern och på Koreahalvön.

Rysslands ambassadör var inte inbjuden till ceremonin men besökte Hiroshima på torsdagen för att lägga blommor vid minnesplatsen för attacken.

Omkring 140 000 människor dog när USA bombade Hiroshima den 6 augusti 1945, inklusive de som avled av strålskador efter attacken. Offren hedrades på lördagsmorgonen med en tyst minut vid tidpunkten då bomben fälldes för 77 år sedan, klockan kvart över åtta.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.