Spannmålsfartyget Polarnet, här på väg genom Bosporen, har anlänt till Derince i Turkiet.
Spannmålsfartyget Polarnet, här på väg genom Bosporen, har anlänt till Derince i Turkiet. - Foto: TT

Första fartyget från Ukraina har nått sitt mål

Det första fartyget med spannmål från Ukraina har nått sin slutdestination. Det är det turkiskflaggade Polarnet som lagt till i hamnen i turkiska Derince nära Izmir med 12 000 ton majs. Fartyget avseglade från Tjornomorsk i Ukraina i fredags.


Spannmålsavtalet

Ukrainska båtar ska lotsa lastfartyg med vete i minerade vatten.

Ryssland ska upprätthålla ett eldupphör under fartygstransporterna.

Turkiet ska, i samverkan med FN, inspektera fartygen för att förhindra vapensmuggling.

Rysk export av vete och gödningsmedel via Svarta havet ska underlättas.

Källa: BBC

Ytterligare fyra fartyg som lämnade Ukraina i söndags väntas anlända till Turkiet på måndag kväll, enligt det turkiska försvarsdepartementet.

Även två fartyg med majs och sojabönor ska ha lämnat hamnar i Ukraina på måndagen. Det ena, Sacura, ska till Italien medan det andra, Arizona, ska till Iskenderum i södra Turkiet.

Fartyget Razoni, som lämnade Ukraina för en vecka sedan, har fortfarande inte nått sin slutdestination i Libanon. Fartyget uppges ligga ankrat utanför kusten i södra Turkiet.

I lördags anlöpte också det första utlandsflaggade fartyget sedan februari en ukrainsk hamn.

Enligt överenskommelsen mellan Ukraina och Ryssland ska lastfartyg från tre hamnar, Odessa, Pivdennyj och Tjornomorsk, garanteras säker passage genom Svarta havet.

Totalt har tolv fartyg hittills fått tillstånd att transportera spannmål.

Ukraina är en av världens största exportörer av vete, majs och solrosolja, men exporten har stått stilla sedan Rysslands invasion i februari.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB sänker rörlig boränta – höjer bundet

Statliga banken SBAB sänker tremånadersräntan med 0,10 procentenheter. Därmed hamnar den så kallade listräntan på 4,92 procent.

Ekonomens varning för nya bedrägeritypen: "Spelar på rädslan"

1 timme sedan
Antalet bedrägerier ökar rejält. Nu har en relativt ny form av bedrägeri blivit allt vanligare, något sparekonomen Frida Bratt varnar privatpersoner för.

Assa Abloy ökar vinsten

1 timme sedan
Låskoncernen Assa Abloy gjorde en rörelsevinst, justerad för engångsposter, på 5,4 miljarder kronor för första kvartalet. Det var en ökning med fem procent jämfört med samma period i fjol.