Vitvalen ska flyttas till en bassäng med saltvatten.
Vitvalen ska flyttas till en bassäng med saltvatten. - Foto: TT

Stor insats ska rädda vilsen vitval

I Frankrike har försöket att rädda en undernärd och vilsekommen vitval inletts. Tanken är att lyfta valen till ett fordon som ska frakta den till en saltvattenbassäng vid havet för vård.


Dykare, veterinärer och ett 40-tal brandmän ingår i den runt 80 man starka insatsstyrkan som leds av organisationen Sea Shepherd France. Arbetet sker under natten då det är svalare.

Men att flytta valen är riskabelt. Enligt organisationen kan valen dö av stress. Samtidigt kommer den inte att klara sig länge till i det varma sötvattnet i Seine.

— Det blir en kamp mot klockan, säger Lamya Essemlali, ordförande för Sea Shepherd France, till nyhetsbyrån AP.

Om den närmare fyra meter långa och 800 kilo tunga valen svarar på behandlingen kommer den att återbördas till öppet hav.

Vitvalen upptäcktes i Seine i förra veckan och har sedan tagit sig till en sluss cirka 70 kilometer från Paris. Vitval, eller beluga, finns i naturliga fall i arktiska vatten utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.