Den ryska före detta tv-journalisten Marina Ovsjannikova vid ett framträdande i rätten i slutet av juli. Arkivbild.
Den ryska före detta tv-journalisten Marina Ovsjannikova vid ett framträdande i rätten i slutet av juli. Arkivbild. - Foto: TT

Världskänd rysk tv-journalist häktad

Ryska myndigheter har häktat Marina Ovsjannikova som tidigare var journalist vid rysk statlig tv. De har också gjort en räd hemma hos tv-journalisten.


En rättsprocess mot henne har inletts med misstanken att hon har spridit falsk information om ryska militären, uppger hennes advokat.

Om hon döms riskerar hon fängelsestraff enligt den nya lag som innebär att den som sprider information om Rysslands militär som regeringen bedömer som falsk kan dömas till fängelse i upp till 15 år.

Ovsjannikova blev världskänd när hon protesterade mot Rysslands invasion av Ukraina genom att visa en skylt i direktsändning i rysk tv. På skylten stod det "stoppa kriget, tro inte på propagandan, de ljuger för dig". Hon fick omgående sparken från tv-kanalen och dömdes till böter på omkring 5 000 kronor.

De ryska myndigheterna har förbjudit medier att beskriva kriget i Ukraina med ord som "krig", "offensiv" eller "invasion". Bara officiell information från myndighetskällor får rapporteras.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk robotattack mot Charkiv

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

1 timme sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.