Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Bild tillhandahållen i slutet av juli av den statliga nyhetsbyrån KCNA och beskrivs föreställa ledaren under ett tal vid festligheter för att uppmärksamma årsdagen av vapenstilleståndsfördraget med Sydkorea.
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Bild tillhandahållen i slutet av juli av den statliga nyhetsbyrån KCNA och beskrivs föreställa ledaren under ett tal vid festligheter för att uppmärksamma årsdagen av vapenstilleståndsfördraget med Sydkorea. - Foto: TT

Nordkorea utropar seger över covid

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un utropade på onsdagen en "lysande seger" över covid-19 efter två veckor utan några nya officiellt registrerade fall, rapporterar den statliga nyhetsbyrån KCNA.


Uppgifter om covid från det hårt slutna landet betvivlas starkt av experter och antalet döds- och smittofall tros vara kraftigt underdrivna. Tidigare har bland annat Världshälsoorganisationen WHO ifrågasatt landets påstående om att man har läget under kontroll.

Nordkorea erkände för första gången att covid-19 fanns i landet i maj. Hårda restriktioner infördes då.

Ovaccinerad befolkning

Sedan dess ska 4,8 miljoner fall av "feber" ha registrerats och 74 dödsfall bekräftats. Enligt landets smittskyddscenter ska dödligheten för covid-19 i landet ligga på 0,002 procent, enligt KCNA.

Landet bedöms ha ett av världens sämsta sjukvårdssystem, med dåligt utrustade sjukhus, få intensivvårdsavdelningar och inga läkemedel eller vaccin mot covid-19, menar experter.

Däremot har grannen Sydkorea – med avancerade hälso- och sjukvårdssystem och en i hög grad vaccinerad befolkning – en rapporterad dödlighet i covid på 0,12 procent, enligt officiella uppgifter.

Skyller på Sydkorea

Kim Jong-Uns mäktiga syster Kim Yo-Jong sade på torsdagen att Sydkorea är att skylla för Nordkoreas covidutbrott. Hon menar att det är föremål som i små ballonger olagligt har skickats över gränsen mellan länderna som har fört med sig smittan.

Sydkoreanska aktivister har länge skickat ballonger över den hårt bevakade gränsen, för att sprida flygblad med kritik mot Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

— Det är mycket oroande att Sydkorea skickar flygblad, pengar, hoprafsade broschyrer och föremål till vår region, säger hon enligt KCNA.

Kim Yo-Jong varnar och säger att Pyongyang överväger "stark vedergällning" och säger att om ballongerna fortsätter att komma så "kommer vi att svara genom att utrota inte bara viruset utan även de sydkoreanska myndigheterna". Hon säger även att hennes bror varit "febersjuk".

TT
Senaste nytt

WHO uppmanas av Israel att tömma Gazaförråd

1 timme sedan

Spotify lyfte på Wall Street efter sparbesked

1 timme sedan
De ledande indexen på Wall Street stängde med röda siffror på måndagen. Spotifys aktie bröt mot den övergripande riktningen och steg kraftigt efter beskedet om ett nytt sparpaket.

De värsta lösenorden du kan ha 2023 – hackarna knäcker dem på 1 sekund

2 timmar sedan
Här är en lista med de tio vanligaste lösenorden 2023. Dessa lösenord tar mindre än en sekund för hackarna att lista ut.

Misstänkt mordförsök på tåg i Nässjö – man i 25-årsåldern gripen

2 timmar sedan
En man i 25-årsåldern har gripits misstänkt för försök till mord och brott mot knivlagen ombord på ett tåg i Nässjö, skriver polisen på sin sajt.

Advokat straffas för allvarligt brott mot ed

2 timmar sedan
Advokaten förde in brev till en klient som satt häktad med restriktioner. Nu bötfälls han för ett "mycket allvarligt" brott mot god advokatsed – men slipper uteslutning, rapporterar Dagens Juridik.

Uppgifter: Brittisk kärnkraftsanläggning hackad

2 timmar sedan
Hackergrupper med ryska och kinesiska kopplingar har gjort intrång i den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafields it-system.