En man som anklagas för att ha varit medlem i IS-cellen som brukar kallas 'The Beatles' har gripits i Storbritannien. Arkivbild.
En man som anklagas för att ha varit medlem i IS-cellen som brukar kallas 'The Beatles' har gripits i Storbritannien. Arkivbild. - Foto: TT

Misstänkt IS-man gripen i Storbritannien

En man som anklagas för att vara en av de fyra personer som var med i den ökända IS-terrorcell som kallades "The Beatles" har gripits i Storbritannien.


Mannen, Aine Davis, anklagas för terrorbrott 2014 och vapeninnehav med koppling till terrorism. Enligt åklagarsidan gör han sitt första framträdande i rätten under torsdagen.

"The Beatles" bestod av fyra IS-medlemmar som var kända för sin brittiska accent och ökända i samband med tortyr och mord på västerländsk gisslan.

"En 38 år gammal man har anklagats formellt för olika terrorbrott efter en utredning av Londonpolisens antiterrorstyrka", skriver polisen i ett uttalande.

De fyra medlemmarna i den omtalade IS-cellen anklagas för att ha fört bort minst 27 journalister och hjälparbetare med hemvist i bland annat USA, Storbritannien, Nya Zeeland, Ryssland och Japan. De anklagas för inblandning i morden på de amerikanska journalisterna James Foley och Steven Sotloff och hjälparbetarna Peter Kassig och Kayla Mueller.

Aine Davis greps efter att ha landat på Londonflygplatsen Luton, dit han kommit från Turkiet där han suttit fängslad för terrorbrott. Han greps i Turkiet 2015 och dömdes där 2017 för att ha tillhört IS. Under den rättegången nekade han till att vara en av de fyra i den ökända IS-cellen.

De fyra kände varandra i London innan de reste till Mellanöstern och anslöt sig till IS. Gruppens ledare Mohammed Emwazi har senare dödats i en drönarattack och de två andra, Alexanda Kotey och El Shafee Elsheikh, avtjänar fängelsestraff i USA.

Alla fyra ska ha fått sina brittiska medborgarskap indragna.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

"Brand i en restaurang.", skriver polisen på sin hemsida.

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

1 timme sedan
En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.