Stockholm

Besviken bankkund tog gisslan i Beirut

Militär avspärrade ett område runt en bank i Beirut sedan en missnöjd bankkund tagit gisslan.
Militär avspärrade ett område runt en bank i Beirut sedan en missnöjd bankkund tagit gisslan. Foto: TT

En man tog bankpersonal som gisslan i Libanons huvudstad Beirut. Han krävde att få ut sina sparpengar för att betala pappans sjukhusräkningar.Efter en utdragen gisslansituation gav han upp efter att fått en del kontanter utbetalda. Ingen person skadades.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Dramat i stadsdelen Hamra kom att lamslå delar av Beirut och fånga landets intresse, då det också visade på den svåra ekonomiska situationen i Libanon.

Mannen i 40-årsåldern kom till en federal bank på torsdagen, utrustad med en flaska bensin och troligen också med ett skjutvapen. Hans krav var enligt de första uppgifterna att få ta ut 2 000 dollar, omkring 20 000 kronor, då hans pappa var skyldig pengarna i sjukvårdsersättning.

Många libaneser kom till platsen för bankgisseldramat, för att ge gärningsmannen stöd.

Hårda uttagsregler

Men han fick inte ta ut av sina besparingar, då regler i den ekonomiskt svårt sargade Libanon förbjuder utländska uttag över vissa summor.

Då hotade han att tända på sig själv med bensinen, och han tog samtidigt ett tiotal personer, främst bankpersonal, som gisslan.

Militär och polis spärrade snabbt av ett stort område kring banken, men det hindrade inte hundratals libaneser att ta sig till platsen – och många av dem stämde in in protesterna över de hårda uttagsreglerna.

Myndigheter meddelade att förhandlingar med gisslantagaren pågick, men till medier utanför avspärrningar sade brodern till gärningsmannen att en lösning var enkel. Om kontot låstes upp så skulle gisslan få gå fri.

Även mannens fru väntade utanför banken:

— Han gör vad han måste göra, sade hon om sin man som livnär sig som matbud.

Flera timmars drama

Efter sju timmar drama, av samtal och protester utanför banken mot landets finansregler, accepterade gisslantagaren ett erbjudande från banken att få en del av sina besparingar utbetalda. I gengäld släppte han gisslan fri och överlämnade sig till polis.

En oberoende ekonomisk depositionsgrupp ingick i förhandlingarna, skriver AP, troligen som en mellanhand av utbetalningen.

Enligt en advokat som representerade mannen lämnade banken över 35 000 dollar, omkring 350 000 kronor till hans broder. Enligt familjemedlemmar hade mannen omkring 210 000 dollar – motsvarande 2,1 miljoner kronor – på sitt konto.

Libanesiska banker har satt en hård gräns på för hur mycket kunder får ta ut i utländska valuta, då den libanesiska ekonomin befinner sig i fritt fall.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.