Måndag 26 Sep
Stockholm

Mysteriet med fiskdöd i Oder ökar

Dödsorsaken för många ton fisk i Oder är okänd.
Dödsorsaken för många ton fisk i Oder är okänd. Foto: TT

En stor mängd fisk har dött i floden Oder som leder till Östersjön. Prover visar på hög salthalt i fiskarna. Men vad som förgiftat fiskarna är inte helt klart.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Enligt Polens miljöminister Anna Moskwa visar prover på hög salthalt i fiskarna. Däremot visar proven inte tecken på kvicksilverförgiftning, vilket är en teori som lanserats i grannlandet Tyskland.

Miljöministerns utspel kommer dagen efter det att Polens premiärminister Mateusz Morawiecki hävdat att "enorma mängder med kemiskt avfall" troligen har dumpats i floden. Han preciserade dock inte anklagelsen.

Inrikesministern utlovade på lördagen en belöning på motsvarande 2,2 miljoner kronor till den som ger information om vem som ligger bakom en förgiftning av floden.

Myndigheter i tyska förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern varnade invånare på lördagen att fiska i Oder, eller att använda vatten från staden Szczecins lagun invid Östersjön, där floden rinner ut.

Omkring tio ton död fisk har plockats upp från flodkanter i Polen och Tyskland.

— Omfattningen av fiskdöden är chockerande. Det är ett hårt slag mot Oder, som har stort ekologiskt värde. Det lär ta tid innan floden återhämtar sig, säger miljöminister Axel Vogel i förbundslandet Brandenburg.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.