Soldater på vakt i den nationella rösträkningscentralen i Nairobi på söndagen.
Soldater på vakt i den nationella rösträkningscentralen i Nairobi på söndagen. - Foto: TT

Långsam rösträkning ökar spänningar i Kenya

Kenyas i huvudsak fredliga valprocess drabbades av störningar sent på lördagen då bråk uppstod utanför den nationella rösträkningscentralen.


Kravallpolis kunde dock snabbt lugna ner situationen. Bråket uppstod i samband med att en företrädare för toppkandidaten Raila Odingas kampanj utropat att rösträkningscentralen är "en brottsplats". Både Odingas och rivalen William Rutos läger har kommit med overifierade anklagelser om fusk i väntan på det officiella resultatet i tisdagens val.

Valkommissionen har medgett att rösträkningen, där de elektroniskt registrerade rösterna stäms av mot manuella röstlängder, borde ha gått snabbare. Man har dock en vecka på sig efter valet att nå fram till ett resultat.

Läget är jämnt mellan den mångårige oppositionsledaren Odinga – som fått stöd av den sittande presidenten Uhuru Kenyatta efter att de båda rivalerna slöt en oväntad pakt 2018 – och den nuvarande vicepresidenten Ruto.

Tidigare valprocesser har präglats av oroligheter. Men årets val har i stort gått lugnt till.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tyskt affärsklimat fortsätter ljusna

Video-AI:n Sora i galen ny teaser – se klippet här

Sora, text-till-video-AI:n som chockade världen när den lanserades i vintras, fortsätter imponera. Nu har den använts av TED Talks i en ny reklamfilm.

Israel: Lämna "farlig stridszon" i norra Gaza

Det pågår ihållande israelisk beskjutning på flera håll i norra delarna av Gazaremsan, enligt rapporter från journalister på plats. Israels militär har utfärdat en "brådskande" varning till boende i området kring Beit Lahia i norra Gaza.

Argentina vill ha Irans inrikesminister gripen

Argentina ber Interpol att gripa Irans inrikesminister Ahmad Vahidi, rapporterar flera medier. Han är ansvarig för bombattentatet mot judiska Amia-centret 1994, enligt regeringen.

Förlust för SJ – skyller på vädret

Statliga tågoperatören SJ gjorde en förlust på 74 miljoner kronor under första kvartalet, vilket kan jämföras med en vinst på 48 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Älvsbyn rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 374, Bredsel.", skriver polisen på sin hemsida.