Brandbilar på rad i det eldhärjade området i Egypten.
Brandbilar på rad i det eldhärjade området i Egypten. - Foto: TT

Över 40 döda i kyrkbrand i Egypten

Minst 41 människor har omkommit och åtminstone 14 har skadats i en brand i den koptiska Abu Sefein-kyrkan i Egyptens huvudstad Kairo under söndagsmorgonen.


Lågorna blockerade kyrkans entré och många av de döda, varav flera barn, trampades ihjäl när panik utbröt.

Många rykten om branden har cirkulerat och siffrorna på antalet offer har varierat, koptiska kyrkan uppger siffrorna 41 döda och 14 skadade, andra källor uppger fler skadade för Reuters och Al Jazeera. Hälsominister Khaled Abdel-Ghafar meddelar att tolv personer under eftermiddagen vårdas på sjukhus.

15 brandbilar skickades till brandplatsen och elden kunde efter någon timme släckas.

Enligt vittnen AFP har pratat med rusade flera människor in i den brinnande kyrkan för att rädda dem som fastnat inne i den.

— Folk bar ut barn ur byggnaden. Men elden växte sig större och det gick inte att gå in igen om man väl kommit ut, säger Ahmed Reda Baioumy, som bevittnade förloppet från sin bostad bredvid kyrkan.

Tidiga uppgifter anger att branden beror på ett elfel. Brandolyckor är inte ovanliga i Kairo, där miljontals egyptier bor under enkla förhållanden.

Kyrkobyggnaden, som även hyste ett daghem för barn, ligger i den tätbefolkade stadsdelen Imbaba i Giza i utkanten av Kairo, och uppskattningsvis 5 000 människor ska ha sökt sig dit för att delta i en mässa.

President Abd al-Fattah al-Sisi har pratat i telefon med den koptiskt kristna påven Tawadros II för att framföra sina kondoleanser, uppger presidentens kansli.

Kopterna utgör cirka tio procent av Egyptens främst muslimska befolkning.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.