Fredag 7 Okt
Stockholm

Borgmästare kritiseras för uttalande om gängen

Mexikansk polis kämpar mot knarkkartellerna. Arkivbild.
Mexikansk polis kämpar mot knarkkartellerna. Arkivbild. Foto: TT

Militära förstärkningar har skickats till Tijuana i norra Mexiko för att försöka återställa ordningen. Ett uttalande från gränsstadens borgmästare om drogkartellerna väcker kontrovers.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

— I dag säger vi till de organiserade kriminella som begår dessa brott att Tijuana kommer att fortsätta vara en öppen stad som ska ta hand om sina invånare, sade Montserrat Caballero i en video i helgen där hon uppmanade gängen att upphöra med våldet, och tillade:

— Vi ber dem också att reglera sina skulder med dem som inte betalat vad de är skyldiga, inte med familjer och hårt arbetande medborgare.

"Oerhört allvarligt"

Uttalandet har väckt uppmärksamhet. Kritikerna anser att Caballero rättfärdigar kartellernas våld mot personer som man tvingat på skulder.

— Det är oerhört allvarligt att en folkvald politiker, med militärer vid sin sida, på det här sättet legitimerar de kriminellas agerande för att driva in "derecho de piso", säger senatorn Emilio Álvarez Icaza enligt tidningen Reforma.

Frasen "derecho de piso" syftar på de avgifter som försäljare och andra tvingas betala till gängen för att tillåtas arbeta.

Bilbränder

Oroligheterna i delstaten Baja California, nära gränsen till USA, har fortsatt under helgen. En rad fordon har stuckits i brand under fredagen och lördagen. Mordbränderna följer på en veckas skjutningar och våld i andra mexikanska delstater.

Enligt myndigheterna handlar det om uppgörelser mellan rivaliserande drognätverk, man pekar särskilt ut Jalisco-kartellen.

Omkring 350 soldater skickades under lördagen till Tijuana, där många håller sig hemma av rädsla för våldet och affärer och universitet höll fortsatt stängt. Sammanlagt har 3 000 soldater och 2 000 poliser kallats ut för att försöka återställa ordningen.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.