Tisdag 27 Sep
Stockholm

Knockout eller nystart för Trumps nemesis?

Liz Cheney. Arkivbild.
Liz Cheney. Arkivbild. Foto: TT

Kastas familjen Cheney ut i politisk kyla för gott, eller är det snarare början på något nytt? Nu avgörs framtiden för en av Donald Trumps största politiska motståndare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

I dagens republikanska primärval i Wyoming ställs Liz Cheney mot Harriet Hageman, en kandidat som handplockats av USA:s expresident Trump.

Hageman är en av de republikaner som fortsätter sprida Trumps felaktiga uppgifter om att han i själva verket vann presidentvalet 2020. Expresidenten har fortfarande en stor del av partiet med sig, och Hageman är starkt segertippad i primärvalet.

Cheney däremot har blivit affischnamnet för den republikanska minoritet som deltar i de juridiska processerna mot Trump, däribland utredningen av hans roll i stormningen av Kapitolium i Washington den 6 januari förra året.

Om Cheney förlorar innebär det att hon mister sin plats i USA:s representanthus efter höstens val. Det blir också ett stort avbräck för släkten Cheney. 56-åriga Liz Cheneys far Dick Cheney, nu 81 år gammal, har varit både försvarsminister och vicepresident. Även lillasyster Mary Cheney, 53 år, är politiskt aktiv.

Men bland Trump-kritiska republikaner, och även i viss mån bland demokrater, är Liz Cheney populär. Så det spekuleras redan vilt kring vad hennes planer är framöver. Kanske ger hon redan under primärvalsnatten någon vink om hon vill satsa på en återkomst till presidentvalet 2024.

Förutom i Wyoming hålls primärval även i Alaska på tisdagen.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.