Liz Cheney. Arkivbild.
Liz Cheney. Arkivbild. - Foto: TT

Knockout eller nystart för Trumps nemesis?

Kastas familjen Cheney ut i politisk kyla för gott, eller är det snarare början på något nytt? Nu avgörs framtiden för en av Donald Trumps största politiska motståndare.


I dagens republikanska primärval i Wyoming ställs Liz Cheney mot Harriet Hageman, en kandidat som handplockats av USA:s expresident Trump.

Hageman är en av de republikaner som fortsätter sprida Trumps felaktiga uppgifter om att han i själva verket vann presidentvalet 2020. Expresidenten har fortfarande en stor del av partiet med sig, och Hageman är starkt segertippad i primärvalet.

Cheney däremot har blivit affischnamnet för den republikanska minoritet som deltar i de juridiska processerna mot Trump, däribland utredningen av hans roll i stormningen av Kapitolium i Washington den 6 januari förra året.

Om Cheney förlorar innebär det att hon mister sin plats i USA:s representanthus efter höstens val. Det blir också ett stort avbräck för släkten Cheney. 56-åriga Liz Cheneys far Dick Cheney, nu 81 år gammal, har varit både försvarsminister och vicepresident. Även lillasyster Mary Cheney, 53 år, är politiskt aktiv.

Men bland Trump-kritiska republikaner, och även i viss mån bland demokrater, är Liz Cheney populär. Så det spekuleras redan vilt kring vad hennes planer är framöver. Kanske ger hon redan under primärvalsnatten någon vink om hon vill satsa på en återkomst till presidentvalet 2024.

Förutom i Wyoming hålls primärval även i Alaska på tisdagen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Polisen i Göteborg rapporterar om knivlagen

"Två personer bråkar på Nils Erikssonsplatsen. En av dem ska enligt de första uppgifterna bära kniv.", skriver polisen på sin hemsida.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

1 timme sedan
En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.