Liz Cheney håller tal på tisdagskvällen i Jackson, Wyoming.
Liz Cheney håller tal på tisdagskvällen i Jackson, Wyoming. - Foto: TT

Liz Cheney förlorade valet i Wyoming

Liz Cheney förlorade som väntat det republikanska primärvalet i delstaten Wyoming mot Harriet Hageman, en kandidat som handplockats av USA:s expresident Trump.


Cheney är ett affischnamn för den republikanska minoritet som deltar i de juridiska processerna mot Donald Trump, däribland utredningen av hans roll i stormningen av Kapitolium i Washington den 6 januari förra året.

Förlusten i primärvalet innebär att Cheney mister sin plats i USA:s representanthus efter höstens val. Hon beskriver förlusten som början på ett nytt kapitel i sin politiska karriär.

— Vårt arbete är långt i från över, säger hon.

— Jag har sagt sedan 6 januari att jag kommer att göra vad som än krävs för att se till att Donald Trump aldrig någonsin kommer i närheten av ovala rummet, och jag menar det, säger hon.

Petades från roll

56-åriga Liz Cheney är tidigare vicepresidenten Dick Cheneys dotter och var tredjenamnet bland Republikanerna i representanthuset, en roll hon petades från av partiet sedan hon valt att rösta för riksrätt mot Trump efter stormningen.

Många republikaner i Wyoming står fortsatt på Donald Trumps sida, vilket också visade sig i utfallet i primärvalet.

Sedan Cheney och nio andra republikaner röstade för att ställa Trump inför riksrätt har de alla varit måltavlor för en hämndkampanj. Fyra av dem har dragit sig tillbaka och ställde inte upp för omval och fyra har besegrats av Trump-stödda kandidater i primärvalen i staterna Washington, Michigan, South Carolina – och nu Wyoming, rapporterar BBC.

Endast två av de tio har lyckats försvara sina positioner som republikanska kandidater.

Trump gratulerar

Cheney säger i sitt tal att hon lätt kunde ha vunnit om hon hade ställt sig bakom Trumps falska påståenden om att han – och inte president Joe Biden – vann det amerikanska presidentvalet 2020.

— Det var en väg jag inte kunde ta, säger hon.

Harriet Hageman har å sin sida ställt sig bakom Trumps felaktiga uttalanden om ett "riggat" val och framhöll expresidentens godkännande som en anledning till segern.

Trump har efter valet gratulerat Hageman i ett inlägg på sitt sociala nätverk Truth Social network. Expresidenten uttrycker också att Liz Cheney "borde skämmas för sitt agerande".

"Nu kan hon äntligen försvinna in i den politiska glömskans djup där hon, säkerligen, kommer att vara mycket lyckligare än hon är just nu", skriver Trump.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.