En kvinna i Saudiarabien döms till fängelse för att ha använt Twitter. Arkivbild.
En kvinna i Saudiarabien döms till fängelse för att ha använt Twitter. Arkivbild. - Foto: TT

Använde Twitter – döms till 34 års fängelse

En kvinna från Saudiarabien har dömts till 34 års fängelse följt av lika många års reseförbud för att ha använt Twitter, rapporterar The Guardian.


34-åriga Salma al-Shehab stod anklagad för att ha haft ett Twitterkonto och för att ha följt och spridit vidare inlägg av aktivister och motståndare till den saudiska regimen.

Tvåbarnsmamman, som studerar vid ett brittiskt universitet och hade rest tillbaka till Saudiarabien under sin ledighet, dömdes först till tre års fängelse för att "ha använt en webbsida för att orsaka allmän oro och destabilisera säkerheten". Straffet skärptes sedan efter att en åklagare bett domstolen att titta på andra påstådda brott.

Domen kommer kort efter den amerikanske presidenten Joe Bidens besök i Saudiarabien i juli. Människorättsaktivister varnade då för en upptrappning av tillslag mot dissidenter och prodemokratiska aktivister.

Twitter har avböjt att kommentera fallet och Saudiarabiens eventuella inflytande över företaget. Det är dock känt att kronprinsen Mohammed bin Salman kontrollerar en stor indirekt andel i företaget genom en saudisk statlig investeringsfond och att en av bolagets största investerare är den saudiske miljardären prins Alwaleed bin Talal.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!