Tysklands förbundskansler Olaf Scholz vid ett besök i Stockholm tidigare i veckan.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz vid ett besök i Stockholm tidigare i veckan. - Foto: TT

Scholz frågades ut om bedrägerihärva

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz frågades på fredagen ut om sin eventuella inblandning i en gigantisk bedrägerihärva. På plats nekade han till alla anklagelser.


Fakta: Cum-ex-handel

Cum-ex-affärer är en korttidshandel med aktier kring utdelningstillfället i syfte att göra ägandet diffust så att flera parter kan kräva tillbaka skatt på en och samma aktieutdelning.

Cum-ex är en vidareutveckling av ett väletablerat upplägg – cum-cum – där inhemska och utländska investerare byter aktieinnehav med varandra kring tidpunkten för utdelning, med syfte att betala mindre skatt på utbetalningarna.

— Jag hade inget inflytande över hur Warburg skötte sitt skatteförfarande.

Det var förbundskansler Olaf Scholz ord om skandalbanken och den härva som har kostat tyska skattebetalare miljarder.

Utfrågningen i ett särskilt utredningsutskott i Hamburgs delstatsparlament hade som syfte att reda ut huruvida Scholz (SPD) under sin tid som borgmästare i Tysklands andra stad hjälpte banken Warburg att undvika återbetalning av pengar som betalats ut på felaktiga grunder, kopplat till så kallade cum-ex-affärer.

Cum-ex-bedrägerierna avslöjades 2017. Förenklat handlar det om att lura myndigheter att man har rätt att få tillbaka skatt på en aktieutdelning som egentligen aldrig betalats in, ett tillvägagångssätt som möjliggörs genom korttidshandel med aktier i anslutning till avstämningsdagen.

Frågor utan svar

De senaste dagarna har utredare gått igenom förbundskanslerns e-post. En fråga som ännu inte fått något svar är vad som sades i samtal mellan Scholz och styrelseordföranden för Warburg under 2016, kort före det att Hamburgs skattemyndighet plötsligt och av oklara skäl drog tillbaka en skattefordran om nära 50 miljoner euro.

En annan fråga är varför Warburg året därpå skänkte 38 000 euro till en SPD-avdelning i Hamburg som företräddes av Scholz partikollega Johannes Kahrs, då tung ledamot i förbundsdagen. Och varför myndigheterna häromveckan hittade 200 000 euro i kontanter i ett bankfack som tillhör Kahrs.

Kahrs har valt att tiga, medan Scholz tidigare har nekat till att ha gjort något olagligt eller otillbörligt, och säger sig inte minnas vad som sades i samtalen med Warburgordföranden.

"Antaganden och insinuationer"

På fredagen upprepade Scholz tidigare uttalanden om att utredningen gäller allvarliga brott och att han själv under sin karriär bekämpat skatteflykt och skattefusk – och att anklagelserna mot honom bara bygger på antaganden och insinuationer.

— Jag hyser ett svagt hopp om att dessa så småningom ska upphöra, sade han i sitt inledande anförande.

Mer än tre timmar senare, strax innan han kunde lämna salen, sade han förhoppningsfullt att:

— Det är på tiden att vi konstaterar att, okej, det låg inget bakom anklagelserna (mot mig).

Den tiden kan dock dröja. Enligt ARD vill hans politiska motståndare i kristdemokratiska CDU kalla förbundskanslern till en tredje utfrågning.

Sjunkande popularitet

Scholz popularitetssiffror har sjunkit stadigt de senaste månaderna, något bedömare bland annat kopplar till kriget i Ukraina och Tysklands förhållandevis återhållsamma linje.

Tidigare i veckan fick kanslern också kritik för att inte ha markerat tillräckligt tydligt mot den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, som under ett besök i Berlin jämförde Israels agerande mot palestinier med Förintelsen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!