Nu ska hundägare straffas om de inte plockar upp efter sina hundar.
Nu ska hundägare straffas om de inte plockar upp efter sina hundar. - Foto: Janerik Henriksson/Henrik Montgomery/TT MONTGOMERY

Här ska hundbajs DNA-testas för att straffa olydiga hundägare

I Tyskland planerar man i flera städer att DNA-testa alla hundar så att hundägare kan få böter om de inte plockar upp hundbajset efter sina pälsklingar.
– Ett DNA-test kostar 500 kronor och det får ägarna betala, säger borgmästare Anne Horst till TV4.


I den tyska småstaden, Weilerswist, planerar man att införa DNA-testning av hundar för att kunna straffa ägare som missköter sig. Detta eftersom information, särskilda papperskorgar och höga böter inte verkar hjälpa stadens problem med hundbajs på offentlig plats, rapporterar TV4.

Hundägare som vägrar att plocka upp sina husdjurs bajshögar har gjort att man slutat klippa gräs i parker och andra grönområden i staden.

– De som sköter de här grönområdena får hundskit runt öronen när de går med grästrimmern. Det kommer upp i ansiktet. Du kan bara tänka dig hur äckligt det är, säger Weilerswist borgmästare Anne Horst till kanalen.

Ägarna ska betala för DNA-testerna

Anne Horst har därför tagit detta till en ytterligare nivå – i hopp om att få renare gator.

– Ett DNA-test kostar 500 kronor och det får ägarna betala, säger borgmästare Anne Horst.

Förslaget får däremot blandade reaktioner när TV4 frågar boende i Weilerswist. Flera tycker att kostnaden för ett DNA-test är för dyrt, medan andra tycker att åtgärden är överdriven och "galen". Men många förstår däremot folks ilska och vill också få bukt med problemet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!