Rishi Sunak poserar för selfies med anhängare inför onsdagens utfrågning.
Rishi Sunak poserar för selfies med anhängare inför onsdagens utfrågning. - Foto: TT

Många ord men få svar i sista duellen

På måndag får vi svaret på vem som ska efterträda Boris Johnson. Det brittiska konservativa partiet ska välja vem av Liz Truss och Rishi Sunak som ska bli ny partiledare och därmed premiärminister.Men få blev klokare efter duellanternas sista utfrågning.


De två kandidaterna

Rishi Sunak, 42 år, tidigare finansminister:

Har suttit i parlamentet sedan 2015 och har gjort en snabb karriär inom partiet. Han utsågs till finansminister 2020 i Boris Johnsons regering.

Det var Sunak som tillsammans med den tidigare hälsoministern Sajid Javid satte i gång den våg av avhopp från Johnsons regering som senare ledde till hans fall.

Är född i Southampton i södra England. Hans föräldrar kommer ursprungligen från Indien och emigrerade till England på 60-talet.

Sunak är en av Storbritannien rikaste människor tillsammans med sin fru Akshata Murty, som är dotter till en indisk miljardär.

Liz Truss, 46 år, utrikesminister:

Populär bland konservativa väljare i landet. Har utformat sin image efter den tidigare premiärministern Margaret Thatcher.

Som utrikesminister har hon stått i centrum för Storbritanniens stöd till Ukraina och västs sanktioner mot Ryssland.

Är född i Oxford som dotter till en matematikprofessor och en sjuksköterska. Är gift med Hugh O´Leary med vilken hon har två tonårsdöttrar.

Om Truss vinner kommer hon att bli Storbritanniens tredje kvinnliga premiärminister.

Källa: AP, BBC

De omkring 200 000 konservativa som ska välja ledare har till och med fredag på sig. Det är sista dagen att lägga en röst innan vinnaren avslöjas på måndag, den 5 september.

I en sista utfrågning inför storpublik i Wembley Arena i nordöstra London, bara välavvägd spark från fotbollsarenan Wembley, försökte Liz Truss och Rishi Sunak övertyga de som ännu inte valt kandidat.

Frågan var bara vad partimedlemmarna fick ut av det hela, mer än att britterna enligt Truss borde ta lärdom av det engelska damlandslaget i fotboll, "the Lionesses", som vann EM-guld i somras, på just Wembley.

Polis på gatorna

Truss, som är rejält favorittippad, gick in på scen till tonerna av Taylor Swifts "Change", och sade att London är "världens bästa stad", som tyvärr styrs av Labours borgmästare Sadiq Khan, "han som är emot allt" och står i vägen för Torypartiet att få bukt med huvudstadens kriminalitet.

Själv ska hon som ledare stoppa all "galenskap om anti-tillväxt", se till att polisen finns på gatorna i stället för på Twitter, och skydda boenden för utsatta kvinnor. Och så gjorde hon klart att Storbritannien trots mer än tolv år av konservativt styre har för mycket vänsterdriven identitetspolitik.

— Jag vill var mycket tydlig med att en kvinna är en kvinna, sade hon.

Men hur hon ska få bukt med inflationen, skenande elräkningar, ett sjukvårdssystem som går på knäna och torkan i landet var hon mer svävande om. Den lilla nyhet Truss bjöd på var några vaga ord om eventuella bidrag till hushållen om kostnaderna fortsätter att skena.

Liz Truss svarar på en fråga under onsdagskvällen.

Inga höjda skatter

På en direkt fråga om energipriserna sade hon att hon är för företagande.

— Jag utesluter ingenting och jag sitter inte här med en framtida budget. Men det blir inga höjda skatter.

Och så fortsatte det.

Rishi Sunak lovade utbildning i världsklass, en "kompetent och seriöst ledd" regering. Och förändring.

Hur? Genom att bekämpa inflationen och problemen vid gränserna.

— Med min plan är jag övertygad om att vi kan få bukt med det (gränsfrågan). Jag är beredd att göra vad som krävs.

Om ekonomin sade han att hans plan var bättre än "någon annan kandidats" och att det är han som kan "garantera" att få bukt med inflationen, och att han kan göra det med medkänsla.

Johnson fick applåderna

De skenande bopriserna vill han mota med billigare bostäder, och att den som köper sin första bostad måste få det lättare på lånemarknaden.

— Det är en otrolig resa till eget ägande, en speciell resa, en konservativ resa.

Men oavsett vem partiet väljer kommer det att bli en "enastående" ledare, i alla fall om man ska tro partiveteranen Michael Gove, som introducerade Rishi Sunak.

För det viktigaste valet är ändå det till parlamentet, som ska hållas senast januari 2025.

— Vi kan inte låta Keir Starmer komma ens i närheten av makten, sade Gove om Labourledaren.

Partiets två ledarkandidater höll med, och lovprisade varandra. Men det brittiska folket får fortsätta sin väntan på hur landets ska styras de närmaste åren.

Symptomatiskt var kanske att allra största jublet enligt BBC gick till en man som inte ens var på plats – Boris Johnson.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!