Nästan hälften av svaranden i Gallupundersökningen uppger att de någon gång testat att röka marijuana. Arkivbild.
Nästan hälften av svaranden i Gallupundersökningen uppger att de någon gång testat att röka marijuana. Arkivbild. - Foto: TT

Fler röker marijuana än cigaretter i USA

För första gången har andelen som röker marijuana i USA gått om de som röker cigaretter, enligt en Gallupundersökning. Bruket av marijuana är det högsta som någonsin uppmätts, rapporterar CBS News.


Av de vuxna amerikanerna som deltog i undersökningen uppger runt 16 procent att de för närvarande röker marijuana. För de som är under 35 år är samma siffra 30 procent, och nästan hälften av de svarande säger att de någon gång testat att röka marijuana.

Samtidigt har andelen som röker cigaretter minskat kraftigt de senaste årtionden. Endast elva procent meddelade nu att de är rökare, vilket är den lägsta siffran sedan 1944 då Gallup började samla in uppgiften.

— Att röka cigaretter är tydligt på nedgång och kommer med största sannolikhet att bli ännu mer ovanligt de kommande åren, säger Gallups forskare Frank Newport till CBS.

Rekreationsbruk av marijuana är olagligt i över hälften av USA:s delstater, men marijuana är lagligt i någon form i 38 delstater.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!