Ryska rapparen "Walkie" valde att begå självmord för att slippa bli inkallad i kriget mot Ukraina.
Ryska rapparen "Walkie" valde att begå självmord för att slippa bli inkallad i kriget mot Ukraina. - Foto: TMZ, Alexei Alexandrov/TT

Rysk rappare begick självmord – vägrade kriga för Putin

I en video meddelade den 27 år gamla ryska rapparen Ivan att han vägrar delta i kriget mot Ukraina – så pass till den grad att han valde att ta livet av sig.


Den 21 september meddelade den ryske presidenten Vladimir Putin att landet ska mobilisera 300 000 soldater för att kriga mot Ukraina.

Nyheten fick starkt motstånd av invånarna, där tusentals valde att försöka lämna landet.

En som reagerade starkt på presidentens order var den 27-årige Ivan Vitalievich Petunin, en känd rappare i Ryssland som gick under namnet Walkie.

Ivan hade sedan tidigare en bakgrund i den ryska armén, en upplevelse han starkt ogillade. Han hade kallats in till kriget redan tidigare, något han försökte komma undan med genom att skriva in sig på mentalsjukhus.

Den ryska militären nekade hans ursäkt.

"Ibland måste man dö för sina principer"

I en video, som han publicerade på Telegram och som TMZ översatt, meddelade han sina fans och familjemedlemmar att han "inte kan begå synden som är mord och inte vill det heller".

– Jag är inte redo att döda för några ideal. Att mörda någon, oavsett krig eller vad som helst, är någonting jag inte kan göra. Jag har ingen rätt att bära vapen och skjuta folk, inleder han videoklippet.

Han säger vidare att han, vid en inkallelse till kriget, skulle bli tilldelad ett vapen för att mörda.

– Förlåt mig, mina kära, men ibland måste man dö för sina principer. I alla fall, mitt sista... Mitt sista beslut är hur jag dör. Huruvida det är att bli mördad av människor som vi attackerade, och stanna kvar i historien som någon som stöttade det som sker, eller uttrycka en sista protest.

Rysk rappare begick självmord

Han avslutar med att benämna det ryska folket som fångar till en galning. Vladimir Putin har nämligen gett befolkningen två val – gå med i armén eller hamna i fängelse. Ivan förklarar i videon att han bestämt sig för ett tredje beslut, nämligen att begå självmord.

Enligt ryska nyhetssidan 93.ru hittades Ivan död bara dagar senare, efter att ha hoppat från ett höghus i staden Krasnodar. Hans död bekräftades senare av hans flickvän och mamma.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!