Fredag 2 Dec
Stockholm

Vem är Meloni – Italiens nästa premiärminister?

Giorgia Meloni tar en selfie under ett valmöte i Rom i torsdags.
Giorgia Meloni tar en selfie under ett valmöte i Rom i torsdags. Foto: TT

Som tonåring hyllade hon Mussolini. Nu ser Giorgia Meloni ut att ha fört ytterhögerpartiet Italiens bröder (FDI) till seger, och hon är favorit till att bli landets första kvinnliga premiärminister.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

— Jag är Giorgia. Jag är en kvinna, jag är en mamma, jag är italienare, jag är kristen, sade hon 2019 vid ett valmöte i Rom, som blev viralt efter att uttalandet mixats in i en upptempolåt och släppts på Youtube.

45-åringen har byggt ett starkt personligt varumärke, med sitt motstånd mot EU, massinvandring och vad hon beskriver som hbtq-lobbyn.

Meloni föddes i den italienska huvudstaden 1977 och växte upp i arbetarstadsdelen Garbatella med sin mamma, efter att pappan lämnat dem.

Hon blev tidigt politiskt intresserad och var som tonåring med i högerextrema Italienska sociala rörelsen (MSI), som bildades av Mussolinianhängare efter andra världskriget.

Yngsta ministern

Som 19-åring kampanjade hon för Nationella alliansen, där hon i fransk tv uttryckte sitt stöd för Mussolini, en ställning hon tonade ned när hon tog sig in i parlamentet 2006. Som 31-åring skrev hon politisk historia som den yngsta ministern i efterkrigs-Italien, när hon blev utsedd till ungdomsminister under Berlusconiregeringen.

Den stora frågan är hur hon är som politiker, enligt Piero Garofalo, lektor i Italienska studier vid University of New Hampshire.

— Hon har haft mindre ministerroller, men alltid undvikit direkta val. Hon hade kunnat försöka bli borgmästare i Rom, men valde att inte ställa upp. Så hennes oerfarenhet kommer att testas.

Giorgia Melon är känd för sina eldiga tal där attackerna haglat, men när hon fick frågan om hon höll med om att Benito Mussolini varit ond och dålig för Italien svarade hon med ett tyst "ja", vilket har ansetts viktigt för att mildra den internationella skepsisen, och även kritiken inom Italien, där hennes tidigare stöd för fascistledaren varit ett rött skynke.

Italiens bröders popularitet har vuxit lavinartat. Meloni var en av fyra utbrytare som bildade partiet i slutet av 2012. I valet 2013 fick Fdi bara 2,0 procent av rösterna. 2018 växte det till 4,4 procent.

Meloni, som beskrivs som en stor Trump-beundrare, förespråkar “naturliga” kärnfamiljer, “Italien först” och ett totalstopp för flyktingbåtarna från Nordafrika. I vallokalsundersökningen blir Italiens bröder största parti med en bra bit över 20 procent av rösterna.

Giorgia Meloni vid en valupptaktspressträff den 23 augusti.

Påminner om Lega

De senaste månaderna har Giorgia Meloni insisterat på att fascismen har förpassats till historien och att hennes parti står upp för demokratin. Hon understryker att medlemmar som avviker åt det extrema hållet sparkas ut. Högerextrema kopplingar avslöjas dock regelbundet, till exempel hur partiföreträdare firar årsdagen för fascisternas maktövertagande.

— Jag tror att det faktum att hon uppstått som en ledare innebär att (fasciströtterna) inte längre är någon betydande faktor. Hon själv har förkastat det, men frågan är om vi kan tro på henne. Är hon ärlig eller är hon politisk?, säger Garofalo.

Giorgia Melonis valspråk lyder ungefär "Gud, familj och fosterland". Politiken liknar i många avseenden den som förs av samarbetspartiet Lega, men medan Lega har varit med och regerat har dess väljare strömmat till FDI.

— Vi har sett en omgörning av högern, och hon är en fortsättning på det. Och över Europa har vi sett framväxten av ytterhögerpartier, så det är inte den anomali det tidigare varit.

Italiens bröder är också bara den senaste efter ett par årtionden av olika mer eller mindre populistiska partier att nå valframgångar i Italien.

— Även om Italien har det direkt arvet till Mussolinis fascism, som skiljer sig från Frankrike med Le Pen eller andra länder, så verkar det inte vara lika avgörande som för några år sedan. Hon försöker nog definiera en ny höger för Europa, där hon vill vara ansiktet för dem, säger Garofalo.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.