Fredag 2 Dec
Stockholm

Kreml hoppas på bra samtal med Italiens Meloni

President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov hoppas på goda kontakter med Italiens nya högerregering. Arkivbild.
President Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov hoppas på goda kontakter med Italiens nya högerregering. Arkivbild. Foto: TT

Reaktionerna är splittrade efter valet i Italien, där ytterhögerpartiet Italiens bröder med partiledaren Giorgia Meloni går mot seger.Kreml skickar en förhoppningsfull inbjudan till samtal från president Vladimir Putin.USA sänder en ivrig men varnande uppmaning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den ryske presidentens talesperson Dmitrij Peskov sade på måndagen att Kreml ser fram emot goda kontakter med Italiens nya regering.

— Vi är redo att välkomna alla politiska krafter som kan gå bortom den etablerade politiska mittenfåran som är fylld av hat mot oss, sade Peskov vid ett pressmöte i Moskva, och lade till att han ser fram emot att Italiens nya ledning "visar beredvillighet till konstruktiva samtal med vårt land".

USA:s utrikesminister Antony Blinken. Arkivbild.

USA:s utrikesminister Antony Blinken valde nogsamt sina ord till landets nära allierade.

I ett första uttalande ser Blinken fram emot att samarbeta med Italiens nya regering, men han underströk också betydelsen av att det italienska styret inte fjärmar sig från tidigare regeringars utfästelser.

"Vi är ivriga att samarbeta med Italiens regering utifrån våra gemensamma mål: att stödja ett fritt och oberoende Ukraina, att respektera mänskliga rättigheter och att bygga en hållbar ekonomisk framtid", skrev Blinken på Twitter.

Uppmärksammar aborträtten

Europeiska länders reaktioner var starka, om än blandade. Regeringen i Madrid var frän i kritiken.

"Detta är osäkra tider och vid sådana tillfällen växer alltid populiströrelser, men det slutar alltid på samma sätt: i katastrof, eftersom de erbjuder enkla, kortsiktiga svar på mycket komplexa problem", sade Spaniens utrikesminister José Manuel Albares.

Spaniens utrikesminister José Manuel Albares. Arkivbild.

Frankrike kommer att rikta särskild uppmärksamhet mot Italien angående aborträtten och andra mänskliga rättigheter med anledning av maktskiftet, sade premiärminister Élisabeth Borne till den franska tv-kanalen BFM.

Giorgia Meloni har sagt att hon vill upprätthålla Italiens nuvarande abortlagstiftning, som ger kvinnor rätt till abort men samtidigt tillåter att läkare vägrar att utföra dem. Oro har dock väckts sedan Meloni sagt att hon vill "ge kvinnor som tror att abort är det enda valet möjligheten att ta ett annat beslut".

Hoppfull rysk ton

I Polen är tonen annorlunda. Premiärminister Mateusz Morawiecki, från nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa, hyllar den italienska ytterhögerns väntade seger i ett inlägg på Facebook samt gratulerar Meloni på Twitter.

Tysklands regering sade genom en talesperson till förbundskansler Olaf Scholz att den väntar sig en fortsatt Europavänlig inställning från Italien.

EU-kommissionen uttrycker en liknande förväntan.

— Givetvis hoppas vi på att ha ett konstruktivt samarbete med det nya italienska styret, sade kommissionens talesperson Eric Mamer.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.