Läckage rapporteras från gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön. Bilden är från det ryska byggandet av gasledningen i januari 2021. Arkivbild.
Läckage rapporteras från gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön. Bilden är från det ryska byggandet av gasledningen i januari 2021. Arkivbild. - Foto: TT

Läcka på Nord Streams gasledning i Östersjön

En gasläcka har upptäckts på ledningen till Nord Stream 2 utanför Bornholm. Läckaget innebär en fara för sjöfarten i området.


Läckaget upptäcktes efter ett plötsligt tryckfall i ledningen som är dragen i Östersjön från Ryssland till Tysklands norra kust, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Trycket föll från 105 bar till 7 bar.

Den danska sjöfartsmyndigheten Søfartsstyrelsen meddelade senare att ett misstänkt läckage upptäckts utanför den danska ön. Danska energistyrelsen bekräftar läckaget som ska ha inträffat sydöst om Dueodde på södra delen av Bornholm.

Varken svenska Kustbevakningen eller Sjöfartsverket jobbar med insatsen, men övervakar händelsen.

— Vi har skickat ut en navigationsvarning för handelsfartygen att man ska hålla sig undan området, säger Sjöfartsverkets kommunikatör Fredrik Strömbäck till TT.

Fartyg måste hålla ett avstånd på minst fem sjömil, motsvarande knappt tio kilometer, från läckaget.

— Det är vad jag förstått gas i ledningen som är brandfarlig, då vill man inte vara i närheten med ett fartyg, säger Strömbäck.

Gasrörledningen är i princip färdigbyggd, men dess kranar i tyska staden Greifswalds kuststräcka har inte öppnats, bland annat på grund av politiska ställningstaganden efter ett politiskt beslut till följd av Rysslands utropande av Donetsk och Luhansk som självständiga republiker och det påföljande ryska invasionskriget i Ukraina i februari.

Rysk export av gas via gasledningen Nord Stream 1 har stoppats med hänvisning till tekniska problem, enligt ryska myndigheter. Orsaken ifrågasätts av Tyskland.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Höjd BNP-siffra från USA

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.