Stockholm

Ryskt propagandanätverk upptäckt

Nätverket hade över 1 600 falska konton på Facebook, som spred desinformation från hemsidor som efterliknade nyhetsmedier. Arkivbild.
Nätverket hade över 1 600 falska konton på Facebook, som spred desinformation från hemsidor som efterliknade nyhetsmedier. Arkivbild. Foto: TT

Ett omfattande desinformationsnätverk med ursprung i Ryssland, som använt hundratals falska konton på sociala medier och tiotals falska nyhetssajter för att sprida propaganda från Kreml, har upptäckts av Meta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Nätverket har stängts ned, meddelar företaget, som äger Facebook och Instagram.

Gruppen använde fler än 60 hemsidor som såg ut som etablerade nyhetsmedier som brittiska The Guardian och tyska Der Spiegel, men som spred rysk desinformation om bland annat kriget i Ukraina i stället. Över 1 600 falska Facebookkonton spred sedan länkar till dessa sajter.

Vid vissa tillfällen spreds verksamhetens innehåll vidare genom officiella Facebookkonton för ryska ambassader i Europa och Asien, säger David Agranovich från Meta.

— Det här är antagligen den största och mest komplexa verksamheten med ursprung i Ryssland som vi satt stopp för sedan början av kriget i Ukraina tidigare i år, säger han.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.