Lördag 3 Dec
Stockholm

Zelenskyj: Folkomröstningarna är en fars

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om folkomröstningarna i Ryssland
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: TT

Ukraina uppmanar väst att öka det militära biståndet till landet efter skenomröstningarna i Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson, som väntas följas av att Ryssland annekterar områdena.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

"Ukraina uppmanar EU, Nato och G7-gruppen att omedelbart och avsevärt öka trycket på Ryssland, bland annat genom att införa nya hårda sanktioner och att avsevärt öka sitt militära bistånd till Ukraina", skriver landets utrikesdepartement i ett uttalande.

Behov av stridsvagnar, stridsflygplan, pansarfordon, långdistansartilleri, luftvärn och missilförsvarsutrustning nämns i uttalandet.

Ukraina kommer att försvara sina medborgare i de regioner där riggade folkomröstningar anordnats av ryska ockupationsstyren, sade president Volodymyr Zelenskyj i sitt dagliga tal till nationen.

— Vi kommer att agera för att skydda vårt folk, i Cherson, i Zaporizjzja, i Donbass, i de för tillfället ockuperade områdena i Charkivregionen och på Krim.

Zelenskyj om folkomröstningarna.: "En fars"

Zelenskyj beskriver tilltaget för en fars som "inte ens kan kallas en imitation av folkomröstningar".

— Vad gäller fronten – jag drar det kortfattat och utan detaljer även om det handlar om goda nyheter: vi rör oss framåt och befriar vårt land, säger Zelenskyj.

Enligt BBC ska ryska myndigheter öppna värvningskontor vid gränsövergångarna mot grannen Georgien. Milslånga köer har under de senaste dagarna ringlat mot gränsen då ryska män försöker ta sig ut ur landet för att slippa skickas till Ukraina som soldater.

Ryska gränsvakter uppges komma få i uppgift att delge inkallelseordrar till "medborgare i mobiliseringsålder".

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.