Oppositionen mot den ryska delmobiliseringen tar sig många uttryck. Många lämnar landet: här är ryssar på den georgiska sidan gränsen vid övergången Verchnij Lars på tisdagen.
Oppositionen mot den ryska delmobiliseringen tar sig många uttryck. Många lämnar landet: här är ryssar på den georgiska sidan gränsen vid övergången Verchnij Lars på tisdagen. - Foto: TT

Ryska oredan: "Jätteproblem för regimen"

Missnöjet kokar över president Putins mobiliseringsorder, särskilt ute i det ryska imperiets utkanter.Det håller på att bli en "stor oreda" – det man brukar kalla krisperioder i Rysslands historia som slutar med regimskifte, säger historikern Kristian Gerner.


Fakta: Rysslands historia

Ryssland som nation kan spåras tillbaka till Kievriket, som grundades av den mytomspunne svenske krigaren Rörik vid floden Dnepr i nuvarande Ukraina på 800-talet.

Efter mongolernas välde på 1200- och 1300-talen kunde Moskvas härskare Ivan den store, som tillträdde 1462, påbörja det statsbygge som sedan blev det moderna Ryssland.

Många svåra krig och kriser nådde sedan en slags kulmen i "den stora oredan", cirka 1604–1613. Den slutade i sin tur med att ätten Romanov kunde styra Ryssland i 300 år – fram till nästa "stora oreda" då tsaren föll i samband med första världskriget.

Ryssland, eller Sovjetunionen, blev under resten av 1900-talet bredvid USA en av världens två supermakter. "Kalla kriget" slutade dock med Sovjets sammanbrott, ytterligare en tumultartad period ur vilken Vladimir Putin framträdde som härskare.

Den delmobilisering som Rysslands president Vladimir Putin i förra veckan beordrade ses som ett extra hårt slag i perifera delar av det stora landet, som redan har förlorat många söner i invasionen av Ukraina.

Informationen som kommer är sporadisk och svårbedömd, men demonstrationer och oroligheter rapporteras från många landsändar, och tusentals personer ska ha gripits.

— Det är något kvalitativt nytt när vanliga ryssar attackerar militärkommissariaten, säger Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

I minoritet

De kanske intensivaste protesterna verkar ske i områden som Dagestan, där troheten till makten i Moskva och S:t Petersburg länge varit låg.

— En grundfara är att i 20 av Rysslands 83 regioner är etniska ryssar i minoritet, i vissa av dem finns de knappt överhuvudtaget, säger Jonsson till TT.

Centralmaktens rädsla för att förlora kontrollen där går tillbaka till Sovjetunionens fall, och visade sig i de blodiga Tjetjenien-krigen på 90- och 00-talen.

— Det är i dessa regioner man är rädd för ett Jugoslavien-scenario. Det gäller platser som Tatarstan, men i synnerhet Kaukasus.

Vladimir Putin, här fotograferad vid ett videomöte på tisdagen.

Inte regimhotande

Men protesterna syns över hela Ryssland. Så ett läge som i Jugoslavien, ett land som föll i bitar under 90-talet, är i förlängningen tänkbart. Vi är dock inte där ännu.

— Det är ett jätteproblem för regimen, men än så länge har jag inte sett något som är regimhotande, säger Jonsson.

Kristian Gerner betonar att Putin har förlorat kontrollen över krigsutvecklingen, och det gäller även nyhetsspridningen om protesterna.

— Putin för ett geopolitiskt krig på 1800-talsmanér och har inte fattat att vi lever i den uppkopplade världen.

Stora oredor

Videor med demonstrationer och gripanden kan därmed få en snöbollseffekt.

— Om tillräckligt många människor samtidigt får klart för sig: "Vi kan inte stödja den här regimen. Först trodde vi att det bara var vi, men nu förstår vi att det är så här i hela riket", säger Gerner, som är professor emeritus i historia och Rysslandskännare vid Lunds universitet.

Som historiker ser han till och med likheter med tidigare "stora oredor", en klassisk rysk term som i första hand syftar på en kaotisk period i 1600-talets början då ryska staten i perioder var i upplösning.

I början av 1900-talet var det dags igen. Rysslands mobilisering 1914 till en blodig konflikt – första världskriget – följdes av växande folkligt missnöje. Revolutionsåret 1917 avgick tsar Nikolaj II.

— Det som gjorde att man avsatte tsaren, det var att första världskriget gick så illa, säger Gerner.

Han föll i en av Rysslands "stora oredor": Nikolaj II var tsar från 1894 till 1917, här på ett odaterat foto.

Svårt att hantera

Gerner påpekar att en historisk jämförelse med sådana tidigare situationer aldrig blir exakt – men att det kan vara så att vi redan är närmare slutet än början på ett motsvarande skeende.

— Det är ett allvarligt läge det här, för regimen.

— Det är ingen revolution, men ett sådant missnöje som är svårt att hantera – om man ökar repressionen men ändå inte får några soldater, vad ska man göra då?

Även Gerner påpekar att glappet mellan Putins styre och folket är extra stort för etniska minoriteter.

— Dessa människor har en svagt utvecklad känsla för varför de ska stupa i Ukraina för den storryska nationalismen.

Ingen sammanhållen kraft

Under 1600-talets stora oreda avlöste en rad tsarer varandra på bara några korta kaotiska år. Och första världskrigets oreda innebar två revolutioner samma år, februarirevolutionen på våren och oktoberrevolutionen bara ett halvår senare.

Hur det ska sluta denna gång är lika osäkert som då.

— Det finns ingen sammanhållen politisk kraft som kan kanalisera det här och utmana Putin, säger Kristian Gerner.

— Det som krävs är att kretsen nära Putin splittras, och att en del av den säger att nu måste vi tänka om.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera beslut

Misstänkt grovt brott i Södertälje

1 timme sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.