Så stor är läckan på Nord Stream 2.
Så stor är läckan på Nord Stream 2. - Foto: TT

Det läcker gas i Östersjön – här är allt vi vet

Det läcker gas i Östersjön sedan de ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 konstaterats ha sprungit läck. Det här är vad som är känt kring utsläppen.


Läckage uppstod i Nord Stream 2 under natten mot måndag. Under tisdagen upptäcktes att Nord Stream 1 också läcker.

Se den första videon på gasbubblorna i Östersjön här.

Explosioner ägde rum timmar före läckorna på Nord Stream

Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet timmar före respektive läcka upptäcktes. Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.

Läckorna finns i Sveriges respektive Danmarks ekonomiska zoner, vilket inte är det samma som att de misstänkta sabotagen skett på territorialvatten. Det finns heller inget svenskt eller danskt ägarskap i gasledningarna. Därför är det inte ett angrepp som skett på svenskt eller danskt territorium, konstaterade statsminister Magdalena Andersson (S) under tisdagskvällen.

Här kan du läsa mer om vad Magdalena Andersson sade om gasläckan.

Foto: Fredrik Persson/TT

Hur mycket gas kan ha läckt ut i Östersjön?

Det är oklart hur mycket gas som läckt ut. Enbart Nord Stream 2 beräknas innehålla 300 miljoner kubikmeter stillastående gas. Danmark förväntar sig att utsläppet kommer att pågå "minst en vecka".

Svenska Kustbevakningen beskriver bubblorna som en undervattensplym som uppgår till cirka 900 meter i diameter. En säkerhetszon har upprättats för sjö- och flygtrafik som bör hålla avstånd till läckorna på minst fem sjömil respektive 1 000 höjdmeter.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA varnade Tyskland för möjliga attacker mot gasledningen för flera veckor sedan, enligt uppgifter till Der Spiegel.

Är gasen i Östersjön farlig för människor?

Den som bor vid kusten i närheten av utsläppen behöver inte oroa sig. Människor och djurliv påverkas inte direkt av utsläppen, enligt Fredrik Lindgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

— Det blir ingen miljöpåverkan i den marina miljön av det här utsläppet. Det blir bubblor som kommer upp till vattenytan. Det blandas med luft och stiger upp i atmosfären. Den påverkan utsläppen har är en klimatpåverkan, sade han tidigare till TT.

Kan utsläppet vara farligt för människor som bor vid kusten?

— Nej, det skulle jag säga att det inte är.

Foto: Svenska kustbevakningen/Scanpix Danmark/TT

Norska säkerhetspolisen varnar om ökat ryskt hot

Den norska säkerhetspolisen varnar Norges regering om ökat ryskt hot mot norsk olja och gas. Bland annat handlar det om ökad drönaraktivitet i Nordsjön och om ryska fartyg som kartlägger det norska gasnätverket.

Usa:s utrikesminister Antony Blinken har utlovat amerikanskt stöd till Danmark, Europa och Europas energisäkerhet.

Nord Stream 1 ägs av ryska gasjätten Gazprom

Nord Stream 1, som invigdes 2011, samägs av flera europeiska energibolag men ryska gasjätten Gazprom innehar ett 51-procentigt ägande.

Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021 men har aldrig tagits i bruk, på grund av allt aggressivare ryskt agerande gentemot Ukraina och anfallskriget som Ryssland inledde i slutet av februari i år. Nord Stream 2 ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.