Kravallpolis i Teheran, Iran, på bild från 19 september.
Kravallpolis i Teheran, Iran, på bild från 19 september. - Foto: TT

Irans polis hotar bekämpa protester med kraft

Nya varningar riktas mot regimkritiska demonstranterna i Iran.Iransk militär attackerar kurdiska grupper i Irak som påstås utnyttja det oroliga läget i Iran.


Fakta: Protesterna i Iran

Mahsa Zhina Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, grips den 13 september i Teheran, då hennes huvudsjal inte bärs på korrekt vis, enligt landets moralpolis.

Hon förs till sjukhus när hon segnar ner och får vad polisen hävdar är en hjärtattack – något som bestrids av 22-åringens familj som menar att hon utsatts för kraftigt våld mot huvudet. Den 16 september avlider Amini på sjukhus efter att ha legat i koma.

Vid Aminis begravning i hennes hemort utbryter spontana protester, som därefter utvecklas till en demonstration där kvinnor tar av sig huvudduken och skanderar slagord. Protesterna sprider sig snabbt och över landet, till de flesta av Irans 31 provinser.

Minst nio personer dödades i robotbeskjutning och i drönarattacker i regionen Kurdistan i Irak på onsdagen. Anledningen är, enligt Irans revolutionsgarde, att kurdiska grupper försöker "attackera och infiltrera Iran" under de pågående oroligheterna.

Ytterligare ett 30-tal människor skadades i attackerna, enligt kurdiska källor var flera civila offer.

Beskjutningen genomförs samtidigt som polis meddelar att den "med all kraft bekämpa antirevolutionäras konspirationer", enligt statliga nyhetsbyrån Fars.

Säkerhetsstyrkor har redan slagit ned hårt mot demonstrationerna, som sker tvärs över landet. Enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights (IHR) hade minst 76 personer dödats i måndags. Siffran befarades redan då ligga i underkant.

Statliga siffror påstår att "omkring 60" personer dödats.

Eftersom regimen strypt tillgången till internet och gripit flera journalister är det svårt att få ut information från landet. Tusentals demonstranter och människorättsaktivister har gripits.

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar genom en talesperson Iran att avstå från onödigt eller oproportionerligt våld mot demonstranter.

"Vi är allt mer oroade över rapporter om ökade dödsfall, däribland kvinnor och barn, med anledning av protesterna" säger FN-talespersonen Stéphane Dujarric i ett uttalande.

Gnistan som föranledde demonstrationerna var 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, som skedde efter att hon frihetsberövats av den iranska moralpolisen som ansåg att hon inte bar den obligatoriska slöjan korrekt.

FN understryker även behovet av en skyndsam och opartisk utredning av Aminis död, utfärdad av en oberoende instans.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.