Stockholm

Prins Joachims barn mister sina titlar

Prinsessan Marie och prins Joachim tillsammans med barnen Felix, Athena, Henrik och Nikolai.
Prinsessan Marie och prins Joachim tillsammans med barnen Felix, Athena, Henrik och Nikolai. Foto: TT

Från årsskiftet kommer danske prins Joachims barn inte längre att få kalla sig prins och prinsessa. Det har drottning Margrethe bestämt, upplyser det danska kungahuset i ett pressmeddelande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Barnen, som är fyra till antalet, kommer i fortsättningen endast att kunna använda sina adelstitlar som greve och grevinna av Monpezat. Drottningens barnbarn behåller dock sin plats i tronföljden.

"Prins Joachims ättlingar kommer hädanefter att tilltalas som excellenser. Drottningens beslut ligger i linje med liknande anpassningar som andra kungahus genomfört på olika sätt de senaste åren", skriver kungahuset.

Prins Joachim har barnen prins Nikolai och prins Felix tillsammans med Alexandra, grevinna av Frederiksborg, och prinsessan Athena och prins Henrik med sin nuvarande hustru prinsessan Marie.

Beslutet verkar dock ha tagit föräldrarna på sängen. I ett uttalande till tidningen BT säger grevinnan Alexandra å sina och prins Joachims och prinsessan Maries vägnar:

— Vi är alla förvirrade över beslutet. Vi är ledsna och i chock. Det här kommer som en blixt från klar himmel. Barnen känner sig utfrysta. De kan inte förstå varför deras identitet tas ifrån dem, säger hon.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.