USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield säger att FN:s säkerhetsråd finns till för att skydda territoriell integritet. Arkivbild.
USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield säger att FN:s säkerhetsråd finns till för att skydda territoriell integritet. Arkivbild. - Foto: TT

Inget Indienstöd för Ukraina i FN:s säkerhetsråd

FN:s säkerhetsråd kommer inte att anta en resolution som fördömer de – av omvärlden redan utdömda – så kallade "folkomröstningar" i de ryskockuperade områdena i Ukraina.


Ryssland lade – inte oväntat – in sitt veto.

— Förväntar ni er på riktigt att Ryssland ska överväga att stödja ett sådant förslag?, frågade den ryske FN-ambassadören Vasilij Nebenzia.

Kina och Indien avstod från att rösta. Båda länderna har varit i blickfånget inför omröstningen, då de i februari avstod från att rösta om en resolution för att fördöma Rysslands invasion av Ukraina. Det har förekommit spekulationer om att åtminstone Indien var berett att ändra ståndpunkt inför fredagens möte.

När sammanträdet inleddes sade USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield att FN:s säkerhetsråd finns till för att skydda territoriell integritet.

— FN byggdes på idén att inget land någonsin igen ska tillåtas att ta någon annans territorium med våld, sade hon.

Trots att resolutionen inte kommer att antas kan den senare komma att läggas fram i generalförsamlingen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!